Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A hipertóniának sajnos nincs egyértelmű tünete?
2015. január 05. 19:58

tünetek, hipertónia, mérés, kezelés, magas vérnyomás

A hipertóniának sajnos nincs egyértelmű tünete?
Szinte nincs is olyan ember, aki ne halott volna még a magas vérnyomásról, ám sokan nem veszik komolyan, hiszen a neve nem olyan rémisztő, mint például egy Lyme-kór. De azért azt nem árt tudni, hogy a hipertóniának súlyos következményei vannak, ráadásul nem is egyszerű észrevenni, hiszen jellemző tünetekkel nem rendelkezik, ahogyan azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől magas vérnyomás specialistától megtudhatjuk.
A hipertóniának sajnos nincs egyértelmű tünete?

„A magas vérnyomásnak nincs igazán jellemző tünete, gyakran a beteg teljesen panaszmentes.
Előfordulhat, hogy fejfájás, (elsősorban fejtető vagy tarkótáji fejfájás), szédülés, látás-zavar, fáradékonyság kíséri a vérnyomás emelkedését, de sokan az orrvérzést is a magas vérnyomással hozzák összefüggésbe, pedig nagyon ritkán fordul elő együtt a két tünet.

Sok esetben a vérnyomás emelkedésnek tulajdonított tünet inkább a tartósan fennálló magas vérnyomás által okozott szövődmények tünete. Például fulladás, mellkasi fájdalom szívelégtelenség, angina pectoris (a szívizom vérellátási zavarából adódó tünetegyüttes) esetén, vagy mozgás, illetve beszéd nehezítettség stroke esetén.”


Mikor mérik, és hogyan kezelhető?

Akik most szembesülnek azzal, hogy magas a vérnyomásuk, azokban egy sereg kérdés is felmerül. Akiknek ezzel nincs gondjuk, de tájékozódni szeretnének, ugyanazokra keresik a választ: mikor kell mérni, és mi a teendő, ha gond van?

„Javasolt, hogy minden orvosi vizsgálat természetes eleme legyen a vérnyomás mérése.
Ha kiderül, hogy a vérnyomás magasabb, mint 140/90 Hgmm, akkor el kell dönteni kezelendő-e? Ha igen, eldöntendő hogy  életmódbeli változtatás elegendő-e, vagy gyógyszer is szükséges. Amíg a vérnyomás beállítása történik a napi ellenőrzés, esetleg a 24 órás vérnyomás monitorozás  ajánlott. Ha már elég stabilan elértük a kívánt cél értéket, heti 2-3 alkalommal, és minden orvosi vizit alkalmával célszerű ellenőrizni a vérnyomás értékeket. Érdemes kis füzetbe vezetni az eredményeket, hiszen így nem felejtjük el.”

Hogyan mérjük otthon?

Ma már szerencsére bárki beszerezhet egy otthoni vérnyomásmérőt, ami nagyon jó dolog, de azt senki nem mondja el, hogy mi a teendő, ha a mért érték magas? Dr. Kapocsi Judit tanárnő azonban segít ebben:

„Ha a vérnyomás eléri, vagy meghaladja a nem kívánt érzéket (140/90 Hgmm), akkor 1 perc múlva újra mérjünk. Ha a két érték között 4 vagy több Hgmm a különbség, akkor 1-2 perc múlva újra ellenőrizzük a vérnyomást, és mind a 3 értéket jegyezzük fel. Ez sokat segíthet a mielőbbi jó beállítás elérésében az orvosnak. De túlzás, ha valaki annyira aggódik, hogy éjjel is felkel vérnyomást mérni. Ha nyugtalan az alvás, akkor az csak ront a vérnyomás értékeken. Éjszaka aludjunk, hogy a szervezet kipihenhesse magát és regenerálódjon.”

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK