Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A herpesz főleg ősszel és télen terjed
2012. szeptember 19. 12:36

vírus, ajak

A herpesz főleg ősszel és télen terjed
A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, s az őszi-téli hónapok különösen kedveznek a fájdalmas betegség terjedésének
A herpesz főleg ősszel és télen terjed

Az ajkainkon található bőrréteg igen speciális felépítésű: testünk többi területével ellentétben itt nem találhatunk faggyú- és verejtékmirigyeket. Ennek megfelelően nagyon gyorsan kiszáradhat és a kórokozók támadásának, valamint a környezeti behatásoknak is jobban ki van téve.

    A herpesz - az egyik legfájdalmasabb bőrelváltozás - kialakulásáért a herpes simplex vírus tehető felelőssé, amely akár kisgyermek- vagy csecsemőkorban is szervezetünkbe kerülhet. A megfertőződés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tünetek is azonnal jelentkeznek: a lappangási időszak több év, de akár több évtized is lehet, míg a bőr feszülése és az apró hólyagocskák - legtöbbször az ajkakon, illetve a száj környékén - felbukkannak.


Mi válthatja ki a panaszokat?

    Az, hogy konkrétan mi váltja ki a tüneteket, igen széles skálán mozoghat, de általánosan kijelenthető, hogy minden, ami az immunrendszert igénybe veszi, illetve gyengíti: fizikai és szellemi stressz minden formában (megfázás, intenzív sport, erős érzelmi megrázkódtatások, stb).

Az őszi-téli hónapokban, influenza-járványok közepette, amikor szervezetünk védekező rendszere amúgy is több külső támadásra számíthat, a herpesz felbukkanásának is jobban ki vagyunk téve.
 

A nemi herpesz

Bár az genitális herpeszt a vírus másik fajtája okozza, előfordulhat az ajakherpesz orális szex általi terjedése is.

A nemi szervek herpeszes megbetegedésekor, a szájon tapasztalható hólyagocskákhoz hasonló sebesedést tapasztalhatunk. Az apró hólyagok azonban igen hamar kifakadhatnak, és kiterjedt sebes felületek alakulhatnak ki.

A nemi fertőzöttséget a nemi szervek nyálkahártyáján, vagy a végbélnyílás környékén tapasztalható viszketés jelzi, amely elég intenzív fájdalommá is fajulhat. A nők esetében a külső nemi szervek mellett a hüvely és a méhnyakon, a férfiaknál akár az egész péniszen is kialakulhatnak a herpeszes hólyagok.

Mit tegyen és mit ne herpesz esetén?


    A betegség gyógyszerének felfedezése még várat magára, ám az érzésre és látványra is kellemetlen tünetek enyhítésére számos lehetőségünk van.

Ha a herpesz égető, jeleit érezzük magunkon, ajánlatos egyből a speciális herpesz-krémek, illetve ajakír használata. Az ajkak nyugtatására a jégkockák tökéletesen alkalmasak, de például a méz is hatékonyan csökkenti a bőr felületén tapasztalható húzódó, feszülő érzést, s azzal együtt a fájdalmat is csökkenti.

Az apró hólyagokat semmiképpen sem szabad kinyomni, kiszúrni vagy kiharapni, mert ezáltal a fertőzés további területekre is kiterjedhet, mivel a hólyagok belsejében erősen fertőző folyadék található, s a nyílt sebre egyéb baktériumok is fenyegetően leselkednek.

A tünetek elmúltával ajánlatos fogkefénket lecserélni, hogy az azon esetleg visszamaradt vírusok nehogy újra visszafertőzzenek.

Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK