Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A házastársunk hangját könnyebben meghalljuk
2013. szeptember 06. 08:01

hallás, család, kapcsolat

A házastársunk hangját könnyebben meghalljuk
Egy nemrég készített kutatás szerint, a társunk ismerős hangja még zajos környezetben is kitűnik a többi hang közül, ezáltal segíti hallóérzékünket abban, hogy arra az egy hangra összpontosítsa minden figyelmét.
A házastársunk hangját könnyebben meghalljuk

A kutatást vezető Ingrid Johnsrude, a kanadai Queen's Egyetem munkatársa csapatával 44 és 79 év közötti házaspárokat kért fel, hogy hangosan olvassanak fel egymásnak írásbeli utasításokat. Később mindannyian felvettek egy fejhallgatót, melyben párjuk felvett hangját párhuzamosan hallották egy ismeretlen hanggal. Egyeseknél arra kérdeztek rá, hogy a társuk mit mondott, míg másoknál arra, hogy a számukra ismeretlen személy mit mondott, és arra voltak kíváncsiak, vajon segíti-e őket a megértésben az, ha ismerős hang beszél hozzájuk.

Amint az a Psychological Science című lapban közzétett tanulmányból kiderül, az alanyok a házastársuk hangját sokkal tisztábban hallották, mint a - megegyező korú és nemű személytől származó - idegen hangot, és ez az idősebb korúak esetében is így volt. Ám az idegen hang megértésének képessége már nem volt ennyire egyöntetű, míg ugyanis a középkorúak viszonylag képesek voltak a ismeretlen hangot is figyelemmel kísérni - főleg, ha az a párjuk hangjával szólt egyszerre -, addig minél idősebb volt valaki, annál kevésbé értette meg azt, amit a számára ismeretlen hang beszélt hozzá.
 

A vizsgálatból az derült ki, hogy a középkorúak képesek voltak arra, hogy az ismerős hangot elválasszák az ismeretlen hangtól, és ezáltal, ha úgy érezték szükségesnek, jobban tudtak koncentrálni az utóbbira, az idősek viszont nem.

Amint azt Johnsrude kifejtette, a vizsgálat arra a fontos - az idős emberek többségét érintő - dologra hívja fel a figyelmet, hogy bizony sokak számra nehézséget okoz megérteni a beszédet háttérzaj mellett, ugyanakkor egy igen jelentős tényezőre is fény derült: a hallási nehézségeken sokat segíthet az, ha ismerős hangot hallunk, ez ugyanis nagyban megkönnyíti a megértést még nehezített körülmények között is.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK