Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A halolaj és a testedzés véd az időskori izomsorvadással szemben
2012. szeptember 18. 12:11

csont, izomzat, idősödés, öreg, agg

A halolaj és a testedzés véd az időskori izomsorvadással szemben
A Brit Tudományos Fesztiválon az Aberdeeni Egyetem munkatársai arról számoltak be, hogy a halolaj testedzéssel kombinálva védhet az időskori izomsorvadással szemben.
A halolaj és a testedzés véd az időskori izomsorvadással szemben

A vázizom az emberi szervezet legnagyobb szerve, amely számos funkcióval rendelkezve meghatározza a fizikai állapotot és az életminőséget. Az egészséges öregedés során az izomtömeg évente 0,5-2 százalékkal csökken, ami hosszabb távon megnehezíti az életvitelt. Az izomzat állapota azonban testmozgással megőrizhető, azonban míg fiataloknál (18-35 éves korban) az edzés növeli az izomtömeget, addig idősebbeknél ez már önmagában nem elegendő.

Dr Stuart Gray és munkatársai azonban kimutatták, hogy 18 hetes intenzív edzés halolajas étrenddel kiegészítve 20 százalékkal növeli az izomerőt, szemben a placebo csoport 11 százalékával. A pozitív hatás főként a halolajban jelenlévő omega-3-zsírsavaknak köszönhető, melyet a jövőben terveznek alkalmazni az időskori izomdegeneráció kezelésében.

A bevezető vizsgálatban 65 év feletti hölgyek és urak vettek részt, akiknél 18 hetes edzési program mellett alkalmaztak kezelést - felük halolajas étrendi kiegészítőt, a többiek placebót kaptak. Az izomtömeg állapotát (térfogatát és zsírtartalmát) MR vizsgálattal követték nyomon, ezenfelül vizsgálták az inzulinra való reakciókészséget, vérmintákból a gyulladásos jeleket, szövetmintákból a fehérjeszintézist, továbbá a jelátviteli folyamatokat.

A kapott eredmények megerősítették a halolaj kedvező hatását. A résztvevők ezen felül funkcionális vizsgálaton vettek részt: felálltak, leültek, 4 métert sétáltak, és egyensúlyozniuk kellett három különböző pozícióban is. A halolajas csoportban lévők sokkal pontosabban hajtották végre ezen tevékenységeket, mint a kontrollcsoport.
 

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK