Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A fogszabályzók fajtái, alkalmazása
2013. szeptember 25. 08:46

fog, fogorvos, fogszabályzás, fogszabályzó

A fogszabályzók fajtái, alkalmazása
A fogorvosok sokféle fogszabályzót ismernek és alkalmaznak. Létezik olyan, ami minden fogat külön körülvesz, de van olyan is, amely a fog külső felszínére van ragasztva.
A fogszabályzók fajtái, alkalmazása

Kivehető, állandó, mini, vagy láthatatlan legyen?

A kivehető, általában éjszakai fogszabályzó néven ismert eszközök mellett ma már léteznek úgynevezett „állandó”, nagyobb hatékonysággal működő fogszabályzók is.

Az állandó fogszabályozók a fog külső felszínére vannak felragasztva, akárcsak a kerámiából készültek, csak azoknak a színe megegyezik a fogakéval. A betegek ma már egészen korszerű termékeket is kérhetnek, például „mini-fogszabályozó”-t, amely a nevéből származóan nagyon kisméretű, illetve már létezik az úgynevezett „láthatatlan” fogszabályzó is, amelyet a fogak belső felszínére ragasztanak fel. Az esetek legnagyobb részében a páciens választhat a fent említett típusok közül.

A kezelési módok közé tartozik ma már az a típus is, mikor egy speciális anyagból készült, átlátszó és eltávolítható eszközt kell viselni meghatározott ideig. Ez az eszköz nyomást gyakorol arra a fogra (vagy fogakra), amely(ek) rossz irányba nőtt(ek), és segít a megfelelő helyre tolni az(oka)t.

Hogyan működik a fogszabályzó?

Ahhoz hogy az eszköz megfelelő nyomást fejtsen ki a fogakra, a pácienseknek bizonyos időközönként rendszeres felülvizsgálatra kell menniük. Ez körülbelül havonta egyszer szükséges. Az ilyen kezeléseken az orvos megvizsgálja az eszköz működését, valamint felhelyezhet drótokat, erősítő szálakat és gumiból készült gyűrűt is a nyomás erősítése érdekében. A gumiból készült gyűrűket a fogak közé is szoríthatják, ha az ellentétes hatást akarják elérni, vagyis azt, hogy a két fog egymástól kicsit távolabb kerüljön.

Néhány tinédzser esetében a szakember úgy is dönthet, hogy a szükséges extra nyomást csak kívülről felhelyezett eszközzel lehet elérni. Ezt általában a fejre vagy a nyakra kell helyezni. Ezt az eszközt csak otthon vagy csak éjszaka kell viselni.

Bizonyos idő elteltével, valamint a drótok, erősítő szálak, gumigyűrűk, illetve estlegesen a fejen hordható kiegészítő eszköz segítségével a fogak elkezdenek a jó helyre tolódni.

A fogszabályozás eleinte járhat kellemetlen, fájó érzéssel. Ennek az oka az, hogy a fogszabályozó feszítő érzését a szájban több helyen is lehet érezni. Az esetek nagy részében egy egyszerű fájdalomcsillapító segít.

Ha a szabályozó beállítását követően sokszor és sokáig fájdalmat érzel, beszélj az orvosoddal, ő esetleg változtathat az állítás módján.

Meddig kell viselni?

A fent említett típusok viselésének időtartama attól függ, hogy milyen tervet állít össze a kezelés előtt a fogorvos. Ezek a tervek általában profi számítógépes programok segítségével készülnek el, amelyek pontosan fel tudják mérni a levett minta alapján a fogak helyzetét, és meg tudják állapítani, hogy mennyi idő szükséges a kívánt hatás eléréséhez. Azonban mivel az egyén növekedési ütemétől, csontszerkezetétől függően lehetnek eltérések, minden esetben az orvos dönt a kezelés időtartamáról.

A fog helyzetének korrigálása időben viszonylag nagy intervallumot vesz igénybe, 6 hónaptól egészen 2-3 évig is eltarthat.

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK