Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A feltételes reflex és a dopamin
2013. április 09. 09:07

reflexológia

A feltételes reflex és a dopamin
Ha a rhesusmajmok megtanulják összekapcsolni a képet a jutalommal, később már a jutalom önmagában is elég lesz ahhoz, hogy megváltozzék az agykéreg működése a látásért felelős területen.
A feltételes reflex és a dopamin

Holland és amerikai kutatók Pavlov jól ismert feltételes reflex kísérletének egy változatát alkalmazták vizsgálatuknál. Pavlov a csengő hangjára jutalomfalatot adott a kutyának, ebben a kísérletben a csengő az inger, a falat a jutalom. A kutya egy idő után megtanult kapcsolatot teremteni a csengő hangja és az étel között, és a nyálelválasztás megindulásához elég volt csupán a csengőt meghallania. Az új vizsgálatból a kutatók kivették az ingert, de megtartották a jutalmat.

A majmok először egy vetített képet láttak, utána gyümölcslét kaptak - ez a klasszikus feltételes reflex kialakítása. Később úgy kapták meg a jutalmukat, hogy csak egy üres képernyőt mutattak nekik, ám a funkcionális MRI-képen jól látható volt, hogy az agykéreg látási központja aktiválódott a kép nélkül is, csupán a jutalom hatására.

Fontos, hogy ez az aktiválódás nem a látórendszer egészére terjedt ki, csak azokra a különleges agyi területekre, amelyek a korábbi kondicionálás során a megfelelő ingert feldolgozták. Érdekes továbbá, hogy ezek a csak jutalommal történő vizsgálatok megerősítették a jelszó-jutalom képzettársítást.

Hogy miért reagál az agykéreg látóközpontja szelektíven a vizuális inger hiánya esetén is? Az egyik lehetséges válasz a dopamin. Ez a neurotranszmitter fontos szerepet játszik a jutalom, a motiváció és a mozgásfunkciók feldolgozásánál. A dopamin okozza azt, hogy a Parkinson betegek például szerencsejáték függők lesznek a dopamin szintet növelő gyógyszerek hatására. A dopamin szerepét az is bizonyítja, hogy amikor a majmoknak olyan gyógyszert adtak, ami gátolta a dopamin jelző funkcióját, az agyi tevékenység is csökkent.

Forrás: http://informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK