Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A depresszió leküzdése
2014. október 07. 22:49

depresszió, növény, antidepresszáns, homeopata, hipnózis

A depresszió leküzdése
Hosszan tartó, sötét hangulat vagy futó rosszkedv gyakran előfordul mindenki életében. A helyzet akkor válik komollyá, amikor az igazi depresszió leselkedik valakire. Tanulja meg, hogyan kell észrevenni ennek a betegségnek a fenyegető jeleit, melyek nagyon komolyak lehetnek.
A depresszió leküzdése

Munkahelyi gondok, fájdalmas válás, gyász... Az élet során mindegyikből kijut, a nehéz korszakok nem kímélnek senkit. Ilyenkor meginog az önbizalom, az ember sérülékennyé, melankolikussá, érzelgőssé válik, azaz depresszióba esik. Azért figyelem, nincs mindig feltétlenül depresszióról szó. Ugyanarra a megpróbáltatásra mindenki másképp reagál alkata, személyisége szerint. Egyesek képesek az őket lesújtó fájdalom ellenére továbblépni, míg mások belesüllyednek a bánatba.

 

A nehezen felállítható diagnózis

Az orvosok számára a depresszió jól meghatározható betegség, mely nem tévesztendő össze az egyszerű rossz kedélyállapottal. A pszichiáter szerint a depresszió legfőbb jele, ha valaki képtelen örülni annak, aminek korábban tudott: nem használ semmit például, ha valamilyen szép helyre utazik üdülni, mert semmivel sem érzi magát jobban.

A depresszió globális betegség, kiterjed a testre és a lélekre egyaránt. Tünetei változatosak, olykor atipikusak, ami a diagnosztizálást megnehezíti. Ilyen tünetek a fáradtság, a visszavonultság, a hiperérzékenység, esetleg memória-, magatartás- és alvászavar, a libidó elvesztése, a hiábavalóság vagy az öngyilkosság gondolata...

 

A fizikai szenvedés is intenzív. Belül a szomorúság egyre csak tart anélkül, hogy meghatározható oka lenne. Ebben a stádiumban a pszichológiai és gyógyszeres kezelés egyaránt szükségessé válik. Amikor érzi, hogy közeleg a depressziós állapot, ne ingadozzon azonnal szakemberhez fordulni. Manapság már számos módszer révén lehetővé válik, hogy újra nevessen...

A lehangoltság három gyakori formája

 

A "baby blues": az ön férje pezsgőzik a barátaival, hogy megünnepelje az első gyermekük megszületését, míg ön könnyek közt fekszik. Kétségtelen, ön "baby blues"-ban, azaz szülés utáni levertségben szenved. Ne aggódjon, néhány ilyen lelkiállapotban töltött nap után - melyet a hormonok megbolydulása idéz elő - újra jól fogja érezni magát, készen az anyaság vállalására.

 

Ezzel szemben vannak olyan nők, akik a szülés után három-négy héttel kerülnek depressziós állapotba. Nehezen átélhető helyzet ez, hiszen a családi környezet is hihetetlennek találja, hogy egy nemrég szült anyuka, akinek boldognak kellene lennie, hogyan panaszkodhat folyton rosszkedvéről, és miképpen érezheti magát szerencsétlennek! Ez a fajta depresszió spontán módon szokott meggyógyulni, általában hat hónapon belül, és ritkán tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Súlyosabb esetben azonban érdemes segítséget igénybe venni.

 

 

A szezonális depresszió: minden évben tartósan morózussá válik úgy október táján? Rendkívül idegesnek érzi magát, nem tudja megállni, hogy egész nap ne ropogtasson valamit, és meghízik? Azután, mintegy varázsütésre, ismét jó formában érzi magát, ahogy beköszönt a tavasz? Biztos lehet benne, hogy szezonális depressziója van. A probléma ilyenkor a természetes fény csökkenésében gyökerezik, amely módosítja a kedélyállapot szabályozásáért felelős melatonin nevű hormon kiválasztását.

 

Az ilyenfajta depresszió elleni küzdelemben az orvosok gyakran a fényterápia eszközéhez nyúlnak. Ennek a módszernek a hatékonysága mindamellett még nem teljesen bizonyított. A kezelés előzetes szemészeti vizsgálatot igényel, és abból áll, hogy a lehangolt személyt intenzív, nem színes fény hatásának teszik ki. Az orvosok közül sokan azt javasolják a páciensnek, hogy reggelente kapcsoljon be egy 1000 wattos halogénlámpát, melyet a fürdőszobában vagy a konyhában érdemes elhelyezni, hiszen a szobában nagyobb a forgalom.

 

Az ifjúkori sötét gondolatok: Az egyszülős családban felnövő gyermek hamar rájön, hogy sokszor egyedül kell a problémáit megoldania. A serdülő-, illetőleg kamaszkorban azonban a dolgok nem olyan egyszerűek. Rosszul lehet kijönni a mamával, és az állandó konfliktusok fárasztóak. A barátok sem tudnak segíteni a nyomott kedélyállapoton, az állandó szomorúságon. Az ifjúnak semmihez sincs kedve, nincs étvágya, nem tud aludni... Lehet, hogy a mama ebből nem vesz észre semmit, és a probléma állandósul... Az is gyakori, hogy a depressziós fiatal súlyos táplálkozási zavarokban szenved (anorexia, bulimia). Egyesek egészen odáig jutnak, hogy öngyilkosságot kísérelnek meg. A szakemberek szerint, ha senki nem figyel e kezdeti jelekre, a végsőkig súlyosbodhat a helyzet a fiataloknál. Mindez megelőzhető, ha a serülő magatartásának megváltozása magára vonja a környezete figyelmét. Ha a gyermek hirtelen agresszívvá vagy búskomorrá válik, magába fordul, és ez a levert állapot több, mint két hétig tart, azonnal orvoshoz kell fordulni. Számos terápia létezik a fiatalok számára, mely valóban segíti a betegségből való kilábalást.

 

 

Növények a kiegyensúlyozottság visszanyerésére

 

A növények jótékony hatását nem szükséges bizonyítani. Az orbáncfű például természetes antidepresszánsként hat, kiválóan alkalmazható a kezelés során. Mindamellett óvatosan kell vele eljárni, mert fényérzékenységet válthat ki. Viszont ellenjavallt például olyan személyeknél, akik oltást kaptak vagy vírus elleni gyógyszert szednek.

Az orbáncfű mellett hasznos még a komló vagy a passzióvirág, melyek segítenek az alvászavarokon, és idegnyugtató hatásúak. Az áfonya szintén antidepresszánsként alkalmazható a változás korában lévő nőknél. Továbbá rugalmassá teszi a bőrt, és enyhíti a hőhullámokat. Ugyanilyen hatást vált ki a mammutfenyőrügy az 50 év feletti férfiaknál.

A Távol-Keletről származó megoldások

 

Egy, a mozgásterápiával és a tradicionális kínai gyógyítással foglalkozó híres szakember szerint "a gyógyszerek egy adott pillanatban és helyzetben a szükséges mankót jelentik a betegnek, de tudni kell elhagyni őket. És annál jobb, ha sikerül minél hamarabb túl lenni rajtuk." Az Ázsiából származó módszerek - kínai növények, akupunktúra, energetikus masszázs, diéták, tai chi chuan - célja tehát a páciens segítése és problémáinak a megoldása. Csak a kezelőorvossal egyetértésben és vele szoros együttműködésben alkalmazott megoldások vezethetnek el a kívánt célhoz.

 

A kínai orvoslás a miénktől merőben eltérő koncepcióval rendelkezik az emberi szervezettel kapcsolatban. Elsősorban abból az elvből indul ki, hogy az egészség a szervezetben végbemenő tökéletes energiaáramlásból ered. A sok vagy kevés energia befolyásolja a beteg állapotát, kezelésének jellegét, ami a betegtől és az előzményektől függ. Például a szezonális depresszió egy vagy két alkalom alatt meggyógyítható, míg a leszoktatás a gyógyszerekről általában három és hat hónap közötti időt vesz igénybe.

A homeopátia a jó lelkiállapotért

 

Önmagában vagy a klasszikus kezeléssel együtt a homeopátia számos esetben segít a lelkiállapot helyreállításában, a megszokott tevékenységek újrakezdésében. A homeopátia főleg a depresszió érzésével próbál harcba szállni a maga eszközeivel. A beteg megvizsgálása és kikérdezése után a szakember előírja a megfelelő kezelést. Nem csak a zavarokat veszi számba, hanem a betegség jelentkezésének körülményeire és a beteg személyiségére is figyel.

 

Az orvos alapkezelést is javasolhat a páciensnek, melyet hosszabb távon kell igénybe venni, hogy elkerülhető legyen a visszaesés. A jobb eredmény elérése érdekében egyesek a homeopátiás gyógymódokat szokták kombinálni más módszerekkel, például az akupunktúrával.

Hipnózis a levertség legyőzésére

 

A hipnózis során alkalmazott különböző technikák (a tekintet fixálása, fokozott figyelem szentelése a különböző testrészeknek stb.) segítenek tudata kitisztításában. Az ülések segítségével új távlatok nyílthatnak meg, új lehetőségek jelenhetnek meg a nehézségek megoldására. A terápia célja: kivezetni a pácienst abból a negatív gondolati körből és a rögeszmékből, melyek közepette addig élt, és melyek jelentős hátrányt okoztak neki. A kezelési stratégia közös megegyezésen alapul, amely a pácienssel lefolytatott, mélyre ható megbeszélés nyomán jön létre, és a későbbiekben módosítható. Arra ügyelni kell, hogy a hipnózist sok éves tapasztalattal rendelkező terapeuta alkalmazza.

Amikor antidepresszáns szükséges

A depresszió spontán módon is elmúlhat, csak nem lehet tudni, mennyi idő alatt... Nem kérdéses tehát, hogy nem szabad a pácienst hosszú ideig hagyni szenvedni a depresziótól, és kockáztatni esetleges öngyilkosság elkövetését. Bizonyított depresszió esetén semmit sem használ ha a hozzátartozó segítségére siet vagy maga a beteg próbál kilábalni belőle: orvoshoz kell fordulni. A betegség behatóbb ismeretének és a jobban elviselhető gyógyszereknek köszönhetően lehetővé vált, hogy tökéletesítsék és hatékonyabbá tegyék a depresszió kezelését. Azzal ellentétben, amit sokan és gyakran hisznek, napjainkban az antidepresszánsok nem okoznak függőséget. Sokkal kevesebb mellékhatásuk van, mint az ilyen gyógyszerek korábbi generációjának. Mindamellett a pszichológus segítsége továbbra is nélkülözhetetlen marad. A szakorvosok szerint a megfelelő gyógyszer, az odafigyelő családi környezet és a beteg tudatos részvétele a kezelésben nagyban elősegíti a gyógyulást.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK