Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A depresszió kezelése - a pszichoterápia
2013. szeptember 13. 08:37

antidepresszáns, depresszió, pszichés problémák, pszichés zavar, gyógymód

A depresszió kezelése - a pszichoterápia
A JAMA Psychiatry című tudományos lapban két új tanulmány is arról számolt be, hogy a kognitív viselkedésterápia ugyanolyan hatékony módszer lehet a depresszió megelőzésére, mint az antidepresszánsok, vagy az egyéb terápiás módszerek.
A depresszió kezelése - a pszichoterápia

Az akut depresszióból kilábaló felnőttek sokkal kisebb eséllyel estek vissza korábbi állapotukba akkor, ha az előzetes kognitív terápiát követően további nyolc hónapon át folytatták a terápiát, illetve ha a fluoxetine nevű antidepresszánst szedték - állítja az első tanulmány szerzője, Robin Jarrett, a Texas Egyetem Dél-Nyugati Orvosi Központjának munkatársa.

 

Kutatások a pszichoterápia hatékonyságáról

A másik tanulmány szerzői is hasonló eredményre jutottak. Ennek során a Boston Gyermekkórház kutatói 241 olyan felnőttet kísértek figyelemmel, akik jól reagáltak a kognitív viselkedésterápiára, ám nagy volt a kockázata annak, hogy visszaesnek a depressziójukba. A kutatók három csoportra osztották őket, ebből két csoport nyolc hónapon át további folyamatos kezelésben részesült, mely során vagy terápián vettek részt, vagy a legismertebb antidepresszáns szert (fluoxetine) szedték. A harmadik csoport csupán placebót kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a terápiában részesülők fele olyan arányban estek vissza korábbi állapotukba, mint azok, akik a placebót kapták, a kezelés befejeztével azonban a védettség is elmúlt, és két és fél év elteltével mindhárom csoport ugyanolyan arányú visszaesést mutatott, egyedül a placebót szedő csoport tagjai mutattak egy kicsivel rosszabb arányt.

Dr. Sudeepta Varma, a New York Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa elmondta, hogy minden egyes depressziós roham tovább növeli az egyén esélyét arra, hogy újra és újra vissza fog esni. Ezért el kell fogadni, hogy van, aki számára csak az jelent megoldást, ha folyamatosan jár a kezelésre, és nem hagyja abba azt még rövid időre sem.

Egy másik vizsgálat során 316 tizenévessel is elvégezték a kísérletet, és a 33 hónapon át tartó megfigyelés során itt is az derült ki, hogy sokkal kevesebb depressziós esemény fordult elő azok körében, akik folyamatosan részesültek a terápiás kezelésben. Visszaesés csupán azoknál mutatkozott, akiknél a kezelése közben valamelyik szülőnél előfordult depressziós eset.

Amint azt dr. Varma kifejtette, mindez arra figyelmezteti a szakembereket, hogy a gyerekekkel együtt mindig kezelni kell a szülőket is, és mindig figyelembe kell venni a családi kontextusokat, mert csak így nyújtható hatékony segítség a számukra.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK