Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A betegen dolgozók megfertőzik a többieket is
2013. február 13. 10:34

influenza, megfázás, fertőzés, munka

A betegen dolgozók megfertőzik a többieket is
Gyorsan terjednek a kórokozók a munkahelyen. Az Arizonai Egyetem kutatói szerint amikor valaki betegen megy munkába, ebédidőre az iroda közösen használt felületeinek mintegy fele válik fertőzötté a vírussal. Mindenki tudja, aki valaha dolgozott irodában, mi történik, ha az egyik kolléga betegen megy munkába: nem kell sok idő, és a tüsszögés és trombitálás máris elterjed. Az Arizonai Egyetem kutatói most kimutatták, milyen gyorsan képesek a kórokozók terjedni az irodai környezetben, amikor csupán egyetlen dolgozó megy munkába betegen.
A betegen dolgozók megfertőzik a többieket is
Az influenzás időszak küszöbén éppen aktuális kutatás azt mutatja, hogy ha egyetlen alkalmazott megy betegen az irodába reggel, ebédidőre már a közösen használt felületek, például a kilincsek, a fénymásoló gombjai, a hűtőszekrény, több mint fele válhat fertőzötté a vírussal. A kórokozók melegágyát legnagyobb valószínűséggel a kávéfőző fogantyúján, a telefonokon, az íróasztalokon és az asztalokon találhatjuk. A szakértők arra is rámutattak, hogy az olyan egyszerű beavatkozásokkal, mint például a kézmosás vagy a kézfertőtlenítő kendők használata, drasztikusan csökkenthető a fertőzés a dolgozókra leselkedő kockázata.
 
Kelly Reynolds és Charles Gerba az egyetem egyik irodájában végezte a kísérletet, amelyben körülbelül 80 ember vett részt, akik közül néhánynak apró cseppecskéket tettek a kezére a szokásos munkanap elején. A többség sima vízcseppeket kapott, egy személy kezére azonban a tudtán kívül olyan mesterséges vírusokat tartalmazó cseppecskét helyeztek, amelyek a náthavírushoz, az influenzavírushoz, illetve a gastroenteritist okozó vírushoz hasonlítottak. A kutatók négy óra elteltével mintákat vettek az iroda gyakran megérintett felületeiről és az alkalmazottak kezéről, és kimutatták, hogy a felületek és a dolgozók 50 százaléka fertőzött lett legalább az egyik fajta vírussal.
"Az emberek többsége azt hiszi, hogy a kórokozók főleg a köhögéssel és tüsszentéssel terjednek, pedig hihetetlenül sok tárgyat érintünk meg, különösen ebben a gombnyomkodó társadalomban" - magyarázta Gerba. A kutatók becslése szerint az alkalmazottaknak 40-90 százalék esélyük volt arra, hogy a három vírus valamelyikével megfertőződjenek.
 
Később ugyanezt a kísérletet megismételték, de ezúttal olyan óvintézkedéseket vezettek be, mint például ingyen zsebkendők, fertőtlenítő kendők és egy flakon fertőtlenítő szétosztása. Ezekkel az egyszerű beavatkozásokkal a fertőzés kockázatát 10 százalék alá tudták szorítani. Reynolds szerint az eredmények ismét szemléletesen bizonyítják, hogy rendkívül egyszerű óvintézkedésekkel nagyon hatékonyan meg lehet előzni a fertőzést. A kutatás másik fontos üzenete pedig az, hogy ha valaki beteg, maradjon inkább otthon.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK