Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 80 százalékban a napfény miatt öregszünk
2013. október 24. 08:06

UV-sugárzás, bőr, bőröregedés, ránc

80 százalékban a napfény miatt öregszünk
A napfény számlájára írható a bőröregedési folyamatok döntő többsége - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint az UV-sugarak annál nagyobb kárt tesznek a bőrben, minél idősebb valaki.
80 százalékban a napfény miatt öregszünk

A vizsgálatba csaknem 300 nőt vontak be, akiknek a fele "napimádó", másik felük pedig kifejezetten kerüli a sugarakat. Az eredmények alapján az öregedés jeleinek, küztök a ráncoknak a négyötödét az UV-sugárzás okozza, ráadásul háromévente 2 százalékkal nő az arc károsodása.

A hosszú távú UV-kitettség pigmentációhoz, csökkent rugalmassághoz és romló bőrállaghoz - például sárguláshoz - vezethet. Több más tényező is közrejátszik a hámréteg öregedésében, úgymint a gravitáció, a természetes belső folyamatok, a környezetszennyezés, az étrend, a dohányzás, a betegségek és a stressz.

A Clinical, Cosmetic And Investigational Dermatology című szakfolyóiratban megjelent felmérés viszont arra irányult, hogy csakis a napfény hatásait számszerűsítse. A 298 résztvevő nő közül mindannyian 30 és 78 év közöttiek voltak. Tizenkét szakértő vizsgálta az arcukról készült fotókat egy kijelzőn. Önkéntesek másik csoportja pedig ugyancsak megnézte a képeket, és becslésbe bocsátkozott az ábrázolt egyének korát illetően.

Világossá vált, hogy az UV-sugárzás hatása növekszik az évek múlásával. Ötvenéves kor után számottevő különbség mutatkozott a ráncok számára és a bőr állagára vonatkozóan: a napimádók idősebbnek tűntek a valódi koruknál. A tudósok kiszámolták az "UV-károsodás arányt", ami azt jelenti, hogy a napfény felelős a bőröregedési folyamatok 80,3 százalékáért.

Arra is rámutattak, hogy 80 százalékos károsodás mellett a nők a koruknak megfelelően néztek ki, ám azok, akiknek 82 százalék volt a károsodás, körülbelül 3 évvel idősebbnek tűntek - míg 78 százalékos károsodásnál 3 évvel fiatalabbnak.

"Eredményeink alátámasztják, hogy a napsugárzásnak fontos szerepe van az idő előtti öregedésben" - összegezték a L'Oreal párizsi Kutatási és Innovációs Központjának munkatársai.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK