Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 6 betegség, 6 étrendi ajánlás
2013. február 11. 08:35

köszvény, felfázás, menopauza, stressz, fejfájás

6 betegség, 6 étrendi ajánlás
A megfelelő étrend és életmód segíthet. A gyógyszerek mellett ma már egyre nagyobb szerepet kap az egészséges étrend és az alternatív gyógymódok alkalmazása is az egyes betegségek, egészségügyi problémák kezelésében. Nézzünk néhány általános problémát és természetes megoldásukat!
6 betegség, 6 étrendi ajánlás
A komplementer medicina fogalma egyre inkább kezd elterjedni hazánkban is, mely a hagyományos klinikai orvoslás mellett az egyéb alternatív módok alkalmazását is figyelembe veszi. A különböző egészségügyi problémák kezelésében fontos szerep jut az egészséges, teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozásnak is, mely zöldségekben, gyümölcsökben bővelkedik. Nem is gondolnánk, hogy a megfelelő étkezés mennyi mindenre lehet gyógyír! Nézzünk hát néhány általános egészségügyi problémát, melyekben a táplálkozás fontos szerephez jut!
 
Stressz
 
Mai rohanó világunkban sajnos egyre több probléma vezethető vissza a tartós stresszre. A sok munka, az otthoni és a munkahelyi megfelelés, és a családról, a gyerekekről való gondoskodás állandó nyomást gyakorolhat ránk, de egy váratlan kellemetlenség, vagy plusz munka is stresszel járhat. Ha ez a nyomás tartósan jelen van életünkben, fontos, hogy idegrendszerünket ne ingereljük csípős, fűszeres ételekkel, koffeinnel, alkohollal, mert ezek a tünetek fokozását eredményezhetik. Ugyanakkor fontos a sok folyadékfogyasztás, a nyugtató gyógyteák alkalmazása, valamint a mozgás is, mellyel a feszültség nagy része könnyen levezethető. 
 
Fejfájás
 
A fejfájás sokszor mindenféle előjel nélkül tör ránk, és sokszor a fájdalomcsillapítók használata a leggyorsabb, leghatékonyabb megoldás ilyenkor. A sok folyadék, lehetőleg víz fogyasztása ebben az esetben is áldásos lehet, valamint lélegezzünk mélyeket, és menjünk ki egy pár percre a friss levegőre. 
 
Felfázás
 
A felfázás problémája sok nőt érint, főként a téli, hideg, nyirkos időszakban. Ilyenkor étkezésünkben kerüljük a sót és a cukrot, melyek megterhelik a vesét, valamint a vizeletsavasító hatású nyersanyagokat, ilyenek a húsok, kagyló, tojás, földimogyoró, dió, kenyér, reggeli gabonapelyhek, tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, kávé, cukor, méz, szirupok, lekvárok. Emellett fontos a fokozott folyadékfogyasztás, a tőzegáfonya tea például kifejezetten ajánlott. 
Köszvény
 
A köszvény megfelelő étrenddel kiválóan kezelhető. Kerüljük a magas húgysav-tartalmú ételek fogyasztását, valamint a zsíros ételeket és az alkoholt. Igyunk naponta 3 l folyadékot, és fogyasszunk kevesebb fehérjét, valamint vörös húst és belsőséget. 
 
Csontritkulás
 
A csontritkulás súlyos esetben sajnos már nem gyógyítható, éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani megelőzésére, főként a nők esetében, ugyanis a csontritkulás sokszor a menopauza velejárója. Fontos a kalciumban gazdag étkezés, így a tejtermékek, sajtfélék, a dió, a szardínia, valamint a brokkoli fogyasztása is. Ugyanakkor a rendszeres testmozgás szinte elengedhetetlen, főként a hát, a karok és a lábak esetében, ahol a csontritkulás a leggyakrabban támad. 
 
Menopauza
 
A menopauza sok nő életét megnehezíti. A felboruló hormonháztartás sokszor kellemetlen tüneteket képes produkálni, mely mindenkire más hatással van. Ilyenkor a szervezet kevesebb kalóriát igényel, így a zsíros ételeket igyekezzünk kerülni, és részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, halféléket, hiszen a vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezet nehezebben hasznosítja. Ha lehet, válasszunk biotermesztésű alapanyagokat, melyek tápértéke sokkal magasabb. A rendszeres mozgással szintén fontos, de semmiképpen se terheljük túl szervezetünket!
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK