Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 4 óriási tévhit a rákról
2013. február 05. 08:58

rák, daganatok, rákszűrés

4 óriási tévhit a rákról
2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust: a résztvevők történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a kór ellen. A kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította.
4 óriási tévhit a rákról

„A mellben lévő 7 cm-es tumor 1 cm-re csökkent.”

Tudta, hogy 400 anyuka, nagymama és fiatal nő értelmetlen halála megelőzhető lenne, ha járna méhnyakrák-szűrésre? És azt, hogy ugyancsak megfelelő ellenőrzés és korai diagnózis mellett a prosztataráknak sem lenne évi 1500 áldozata hazánkban? És miért van ennyi "lenne"? Mert ha a betegség természetét - az állandó rettegést magunk mögött hagyva - ténylegesen is megismernénk, és megértenénk, hogy a prevenció az egyetlen fegyverünk a kórral szemben, hazánkban sem állna dobogós második helyen a daganatos megbetegedések okozta halálozás.
 
Nem véletlen, hogy idén a Nemzetközi Rákellenes Unió négy tévhit felszámolását tűzte ki céljául a világnap alkalmából, melyhez a Magyar Rákellenes Liga is csatlakozott, és idei munkáját erre szenteli. Íme, a leggyakoribb, legtöbbet hangoztatott tévhit, amikre 2013-ban a magyar szervezet is igyekszik felhívni a figyelmet. 
 
Első tévhit: A rák kizárólag egészségügyi probléma
Nem igaz! A rákbetegség elterjedtsége és veszélyes volta miatt az egész társadalom problémája. Társadalmi odafigyelés, oktatási, közösségi egészségügyi ellátás és közigazgatási kérdések felismerése, megoldása nélkül nehéz visszaszorítani azokat a rákformákat, amelyek felelősek az idő előtti rokkantságért és halálozásért. 
 
Második tévhit: A rák az idősek, a gazdagok és fejlett országokban élők betegsége
Nem igaz, mert bár a rákbetegségek 75%-a 60 éven felülieket érint, de 25%-a fiatalabb - és fiatal rákbetegek esetleges elveszítése komoly társadalmi gondként is jelentkezhet (pl. idő előtti rokkantság, kevesebb gyermek stb.) A rák nem ismer sem földrajzi, sem gazdasági korlátokat, egyaránt előfordul a fejlődő (szegény) és a fejlett országokban is. Világméretű probléma, mindenütt küzdeni kell ellene. 

Harmadik tévhit: A rákdiagnózis egyértelmű halálos ítélet

Nem igaz: három lehetséges rákbeteg közül egynek elkerülhető lenne a betegsége, a maradék kettő közül az egyiket meg lehet gyógyítani, és csak a harmadik fog meghalni daganatos betegsége következtében. Ez utóbbi beteg azonban - hála az orvostudomány eredményeinek - viszonylag elfogadható életminőségben még köztünk tartható. 
 
Negyedik tévhit: A rák egy sorscsapás, a balszerencse következménye
Nem igaz, mert tudatosan, ismeretek és akaraterő birtokában sokat tehetünk azért, hogy a rákbetegség elkerüljön bennünket, hogy időben felfedezzék, és így gyógyítható legyen.
 
A rákmegelőzés alapkövei
 
Az unalomig ismételt szabályokat talán mindenki fel tudja most is sorolni, mit is kell tenni a prevenció jegyében. Ahogy azonban arra Prof. Dr. Simon Tamás, a Rákliga elnöke is figyelmeztet, nem elég tudni, be is kell tartani őket. A dohányzásról való leszokás, a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a célzott stresszkezelés, a kiegyensúlyozott szexuális élet ugyanis ténylegesen rákmegelőző tényező, ahogy az óvatos napozás, a rendszeres önvizsgálat és a szűrővizsgálatokon való megjelenés is. 
 
Rák Világnap a MOM Parkban
 
2013. február 4-én a rákellenes küzdelem világnapján a Magyar Rákellenes Liga szervezésében a MOM Parkban várnak minden érdeklődőt, ahol az idei fő célja a szervezőknek, hogy minden tévhitet eloszlassanak a betegséggel kapcsolatban. A reggel 11-től este 19 óráig tartó programok ebben az évben is színesek: a gyógyult betegek előadásain túl szakmai előadások, felvilágosító beszélgetések, nyereményjáték várja a bevásárlóközpontba látogatókat. 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK