Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 35 éves kor felett bűn dohányozni
2013. január 31. 09:28

tüdőrák, tüdőkárosodás, szájrák, cigaretta

35 éves kor felett bűn dohányozni
Egy átfogó amerikai tanulmány megállapította, hogy a 35. életév betöltése előtti leszokás jelentősen csökkentheti a dohányzás káros hatásait, de valójában sohasem túl késő letenni a cigarettát - állítják a kutatók.
35 éves kor felett bűn dohányozni

A több mint 200 ezer dohányos amerikai adatait feldolgozó átfogó tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az egész életen át tartó dohányzás akár tíz évvel is megrövidítheti az ember várható legmagasabb életkorát, azonban a dohányzásból származó egészségkárosodás nagy része visszafordítható, ha valaki még 35 éves kora előtt végleg le tud szokni a cigarettáról.

 
"Az eredmény valóban megdöbbentő volt, egyrészt jó hír az időben leszokóknak, másrészt viszont a kutatás szerint a dohányzás miatti halálozási ráta magasabb, mint korábban gondoltuk. Megállapítottuk, hogy a halálozási ráta gyakorlatilag megháromszorozódott, ráadásul nagyon hasonló eredményeket találtunk a nők és férfiak körében. A nők úgy dohányoznak, mint a férfiak, és úgy is halnak meg, mint a férfiak" - jegyezte meg Dr. Prabhat Jha, a torontói Szt. Mihály Kórház Globális Egészségkutató Központjának alapító igazgatója, a tanulmány szerzője.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési központ (CDC) statisztikai adatai szerint a dohányzás évente mintegy 200 ezer halálesettel hozható összefüggésbe, ami azt jelenti, hogy átlagosan több ember hal meg dohányzás következtében, mint HIV fertőzésből, drog- vagy alkoholfogyasztásból, autóbalesetből, gyilkosságból és öngyilkosságból kifolyólag összesen. 

 
Az amerikai, kanadai és brit kutatók összesen 217 ezer férfi és nő egészségügyi adatait vizsgálták az 1997 és 2004 közötti időszakból, hogy összehasonlítsák a dohányzásból származó kockázatokat a végleges leszokásból származó előnyökkel. A kutatásból kiderült, hogy a nemdohányzók kétszer nagyobb eséllyel élnek 80 éves korukig, mint dohányzó társaik, ami arra enged következtetni, hogy a dohányzás nemcsak időskorban, de a középkorúak között is gyakori halálok. A tanulmány arra is rámutat, hogy ha valaki 25-34 éves kora között szokik le, az akár tíz évvel is meghosszabbíthatja az életét, aki 35-44 éves kora között teszi le a cigarettát, még átlagosan kilenc évet nyerhet, aki pedig 45-54 éves korában hagy fel a dohányzással, hat évvel élhet tovább. 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK