Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 25 éve végezték az első sikeres őssejtbeültetést a világon
2013. október 08. 07:30

őssejt, csecsemő, kutatás

25 éve végezték az első sikeres őssejtbeültetést a világon
Október 6-án, vasárnap volt az első sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejtkezelés 25. évfordulója. A tudomány kezdeti szkepticizmusa ellenére mára már több mint 80 különböző betegséget gyógyítanak a módszerrel.
25 éve végezték az első sikeres őssejtbeültetést a világon

Az első köldökzsinórvérből származó őssejtbeültetést egy igen ritka örökletes betegségben szenvedő gyermeken végezték el Franciaországban. Bár az 1988-as beavatkozást a kutatók és klinikai szakértők is kétséggel fogadták, az évek során a köldökzsinór eredetű őssejttárolás és kezelés iránti érdeklődés jelentősen megnövekedett. 1992-ben, az első magán őssejtbank megjelenése után a sejt- és szövetlevétel, illetve ezek saját részre történő tárolása egyre közkedveltebbé vált a világon. A legfrissebb adatok szerint ma már egy millió köldökzsinórvér eredetű őssejt egységet tárolnak magán őssejtbankban az Egyesült Államokban, míg világviszonylatban ez a szám a 2,5 milliót is eléri.

Az őssejt-transzplantáció jelenleg több mint 80 különböző betegség kezelésére alkalmazható, de az eredmények javítása és az új alkalmazási területek felkutatása érdekében számos klinikai kísérlet folyik. A legújabb statisztikai adatok szerint több mint 290 őssejttel kapcsolatos klinikai kísérletet végeztek el a világon az életveszélyes hematológiai, onkológiai, és genetikai betegségek, a központi idegrendszeri rendellenességek területén, de számos más betegség gyógyítását is kutatják. A világ neves kutatói biztató eredményeket értek el például a halláskárosodás, az 1. és 2. típusú cukorbetegség, az autizmus, az Alzheimer-kór gyógyításában, de kísérleteket végeznek a Parkinson-kór és a HIV-fertőzés kezelhetőségére vonatkozóan is.

"Az őssejt, a jelen és jövő orvostudományának értékes forrása, amelyet születésünkkel mindannyian magunkkal hozunk a világra. Mégis, ma Európában a köldökzsinórvér 99 százalékát nem tárolják" - mondta Pance Miklós, a Cord Blood Center Magyarország területi vezetője.

A vállalat úgynevezett Segítő Kéz programján keresztül idén már két agyi bénulásban szenvedő ügyfelét - egy román kisfiút, Alexet és egy szlovák kislányt, Nellyt - támogatta, hogy saját őssejt egységeiket felhasználva az amerikai Duke University Kórházban, az őssejttel kapcsolatos klinikai kutatások elismert szakértői végezzék el a beavatkozást. Pance Miklós elmondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy azon kevés magán őssejtbankok közé tartozunk Európában, mely egy ilyen kimagasló egészségügyi központtal együttműködésben hozzájárulhat a regeneratív orvostudomány terén alkalmazható új, úttörő módszerek kidolgozásához."

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK