Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 10 tipp a vizsgastressz csökkentésére
2013. január 07. 08:47

stressz

10 tipp a vizsgastressz csökkentésére
Nyakunkon a félév és a vizsgaidőszak vége - tanulás közben pedig hajlamosak vagyunk túl sokat idegeskedni. Hogyan enyhíthetjük a stresszt tanulás és a dolgozatírások, vizsgák közben? Összegyűjtöttük a 10 leghatásosabb módszert.
10 tipp a vizsgastressz csökkentésére

1. Találj egy szőrös kisbarátot!

Ha nincs saját kisállatod, akkor hívd meg az egyik barátodat, akinek van. Nincs még egy olyan nyugtató dolog, mint amikor egy kiskutyával vagy egy kiscicával játszol. 15 perc elteltével garantáltan újult erővel fogsz visszaülni a könyveid mellé.

2. Fuss!

Egy 20 perces futás (lehetőleg a szabadban, ugyanis a hideg levegő felfrissít) pozitív hatású endorfinokat szabadít fel benned. Jól fogod magadat érezni tőle, fel fogja dobni a hangulatodat, és segíti növelni az agy aktivitását. Próbáld a napirendedbe illeszteni, menj el futni suli után, így újult erővel és tiszta elmével tudsz leülni tanulni.

3. Készíts egészséges reggelit!

A sütés - hasonlóan a rajzoláshoz vagy a zenéléshez - meglepően jó elfoglaltság, ha ki akarsz kapcsolódni. Próbálj meg elkészíteni egy egészséges zabkekszet vagy valamilyen magvas muffint! Ez egyrészt kiváló kikapcsolódás, másrészt egészséges nassolnivaló tanulás közben, amely szellemileg felpörget.

4. Beszélj róla!

Ne hagyd, hogy a sok stressz és aggodalom felgyűljön benned! Vacsora után ülj le anyukáddal vagy apukáddal egy forró teára vagy kakaóra, és beszélgessetek! Mondd el nekik, hogy mi az, ami miatt aggódsz, mik a céljaid, a terveid, és kérd ki a tanácsaikat. Gyakran előfordul, hogy enyhíthetünk a szorongáson, ha beszélünk róluk.

5. Rakj rendet az asztalodon!

Néha a gondolataid összeszedéséhez csak arra van szükség, hogy legyen elegendő helyed tanulni, és rend legyen körülötted. Szánj egy órát arra, hogy rendet tegyél magad körül (ne csak látszólag legyen rend, hagyd el a felszínességet, és tegyél rendet alaposan) és teremtsd meg azt a helyet, ahol maximálisan tudsz koncentrálni.

5. Rakj rendet az asztalodon!

Néha a gondolataid összeszedéséhez csak arra van szükség, hogy legyen elegendő helyed tanulni, és rend legyen körülötted. Szánj egy órát arra, hogy rendet tegyél magad körül (ne csak látszólag legyen rend, hagyd el a felszínességet, és tegyél rendet alaposan) és teremtsd meg azt a helyet, ahol maximálisan tudsz koncentrálni.

6. Írj mindent fel a naptáradba!

Ne csak a vizsgaidőpontokat jelöld be a naptáradon, hanem életed minden apró részletét, mint például az edzések, a bevásárlás, a szülinapok időpontját, minden olyan tevékenységet, amelyre időt kell szakítanod. Ha túl sok lenne a bejegyzés, használhatsz színes tollakat, tevékenység orientáltan. Ez nem csak azért jó, mert látod, hogy mennyi szabadidőd van, hanem mert meg tanulod rendszerezni a dolgaidat.

7. Kedveskedj másoknak!

Néha az a legjobb módja hogy kiürítsd a fejedet, és elfeledd a problémáidat, hogy kedveskedsz valakinek valamivel. Ha van egy kis szabadidőd, hétvégén elmehetsz önkénteskedni egy öregek otthonába. Egy egyszerű gesztus, mint például hogy segítesz a szüleidnek a ház körül, vagy mesélsz egy esti mesét a kistesódnak, már segíthet elfeledtetni a gondjaidat egy időre.

8. Izzadd ki!

Van pár kellemes dolog, ami segíthet pihentetni a tested és a szellemed egyaránt. Ha van kedved, elmehetsz egy gőzkabinba, vagy ha tudsz, akkor szaunázhatsz fél órát. Az edzés is sokat segít a testi kikapcsolódáson, illetve a stressz és a problémák levezetésében. Viszont ne feledd, hogy sokat kell innod, mert különben dehidratálódsz, és nem fogsz tudni hatékonyan gondolkodni és tanulni.

9. Hagyd a közösségi oldalakat!

Ha túl sokat lógsz vizsgaidőszakban az interneten, mert Facebookozol vagy Twitterezel, azzal az eddigi stressz-szintedet csak növeled. Kapcsold ki a telefonodon az értesítéseket, ne látogasd ezeket a honlapokat addig, ameddig le nem vizsgáztál.

10. Hallgass zenét!

A zenehallgatás remek kikapcsolódás és időtöltés, pláne a vizsgaidőszakban. Ha már úgy érzed, hogy nincsen több erőd a tanuláshoz, csak hallgasd meg kedvenc zenédet és garantáltan újult erővel fogsz tudni nekiülni a könyveknek. Azt még meg sem említve, hogy ha zenét hallgatsz, el tudsz mélyülni a gondolataidban, szakíthatsz a gondjaiddal.

 

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK