Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szavakkal is lehet verni
2013. szeptember 11. 09:26

beszéd, szavak, verés, szidalmazás, bántás

Szavakkal is lehet verni
A testi fenyítés jó ideje társadalmilag elfogadhatatlannak számít, míg az emelt hangon történő leszidás annál gyakoribb. Egy friss kutatás szerint azonban a kiabálással, átkozódással és más inzultussal járó szóbeli büntetés éppen annyira ártalmas a kamaszokra nézve, mint a verés.
 Szavakkal is lehet verni

A Child Development című szakfolyóirat internetes kiadásában megjelent eredmények alapján azok a serdülők, akiknek a szülei durva szóbeli fenyítést alkalmaztak, nagyobb eséllyel voltak depressziósak, illetve magasabb volt náluk a vandalizmus és az agresszív viselkedés kockázata. A Pittsburgh-i Egyetem kutatói 967 tinédzsert és azok szüleit vizsgáltak 10 pennsylvaniai oktatási intézményből két éven át. A résztvevők 51 százaléka fiú, kétötöde afrikai származású, 54 százaléka pedig európai származású volt. A szülők és a fiatalok egyaránt kérdőíveket töltöttek ki a mentális egészségükre, a nevelési szokásaikra illetve a szülőkkel való kapcsolatukra vonatkozóan.

Kiderült, hogy más, testi fenyítést vizsgáló tanulmányokkal összehasonlítva a szóbeli bántalmazás éppen olyan negatív hatással jár egységnyi idő alatt. A 13 évesekhez intézett durva szavak növelték a 13 és 14 éves kor között jelentkező depressziós tünetek kockázatát. „Ezeknél a családoknál nem beszélhetünk szélsőséges viselkedésről. Nem magas kockázatú, a társadalom perifériáján élő háztartásokat vizsgáltunk. Feltételezésünk szerint rengeteg ilyen család van, ahol nagyjából rendezett kapcsolat a szülők és a gyerekek között, illetve a felnőttek meg akarják óvni csemetéiket a káros viselkedésformáktól” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Ming-Te Wang. A kutatás másik lényeges eredménye, hogy a támogatást nyújtó, szeretetteljes nevelés nem ellensúlyozza a szóbeli bántalmazás hátrányos következményeit. Dr. Wang szerint a „szeretetből” és a „gyerek érdekében” történő kiabálás ugyancsak nem enyhíti a kárt. A harmadik fontos konklúzió pedig az, hogy a kamaszok általában folytatják azt a magatartást, ami miatt szüleik kiabáltak velük.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK