Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Szezám leírása, hatása (Sesamum indicum L.)

Szezám

Szezámfélék családjába
Pedaliaceae

népi neve
szezám

angol neve
Sesame

német neve
Sesam

Leírás és előfordulás:
ázsiai eredetű, egyéves lágyszárú növény, melyet Indiában, Kínában, a Közel Keleten és Afrikában egyaránt nagy területeken termesztenek. E növényt tartják az emberiség egyik legrégebbi olajnövényének. Magassága rendszerint 1 m, hosszú és lándzsás levelei szőrösek. Széles csövű, harang alakú virágai rózsaszínűek vagy fehérek, bókolóak. Bársonyos szőrzettel borított toktermései kb. 2,5 cm hosszúak, magvai aprók, fehér, sárga vagy barna színűek.

Felhasznált részek, drogok:
az érett magvakból sajtolással vagy kivonással és finomítással előállított zsíros olaj (Sesami oleum raffinatum), melyhez az avasodás megakadályozása érdekében antioxidánst adhatnak.

Főbb hatóanyagok:
a zsíros olaj észtereit alkotó zsírsavak közül az olajsav (35-50%), a linolsav (38-48%), a palmitinsav (8-9%) és a sztearinsav (4-6%) emelhető ki.

Főbb hatások:
koleszterinszint-csökkentő, bőrápoló, bőr szárazságát enyhítő.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
magból előállított finomított zsírosolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:0433 (2004)].

Felhasználások:
érrendszeri betegségek megelőzését segítő étrend összetevőjeként, a kozmetikában és az aromaterápiában különböző bőrápoló készítmények (krémek, krémgélek, masszázsolajok) előállításához, rendszerint más olajokkal együtt.

Ajánlott napi adag:
nincs

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánt mellékhatásai nem ismertek.

Megjegyzések:
a hidegen sajtolt olaját étolajként is forgalmazzák.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this




Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank