Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Orvosi kálmos

Orvosi kálmos leírása, hatása (Acorus calamus L.)

Orvosi kálmos

Konytvirágfélék családja
Araceae

népi neve
büdössás, kálomistagyökér, kígyófű

angol neve
Sweet Flag

német neve
Kalmus

Leírás és előfordulás:
évelő növény. Álló, vagy lassú folyású édesvizek partjain, sekély vízállásokban, melegebb fekvésű területeken találkozhatunk vele. Élőterének szűkülése miatt nálunk védelemre szorul, eszmei értéke 2.000 Ft. Húsos, tagolt, 20-50 cm hosszú, vöröses színű, illatos gyöktörzse a föld alatt vízszintesen kúszik. Az idősebb gyöktörzsek csomóin barna, sarló vagy nyújtott háromszög alakú levélripacsok találhatók. Oldalából és hasi részéből vékony gyökerek fejlődnek, a háti részén pedig 30-80 cm hosszú, kard alakú levelek hajtanak ki. A levelek középső harmadából erednek a 4-15 cm hosszú, sok apró virágból álló torzsavirágzatok. A zöldessárga, nálunk meddő virágok május-júniusban nyílnak. Termése vöröses bogyó, nálunk termést nem érlel.

Felhasznált részek, drogok:
a gyöktörzs (Calami rhizoma) és a cisz-izoazarontól mentes illóolaj (Calami aetheroleum).

Főbb hatóanyagok:
illóolaj, cserzőanyagok és keserűanyagok. Az illóolaj egyik fontos alkotórésze a drog származási helyétől függően eltérő mennyiségben jelenlévő, pszichotróp, mutagén és rákkeltő hatású cisz-izoazaron, melynek mennyisége a közép-európai populációkban nem jelentős.

Főbb hatások:
étvágy- és emésztésjavító, görcsoldó és szélhajtó.

Előfordulás vénymintagyűjteményben:
Pulvis neutracidus (FoNo VII. - 2003).

Felhasználások:
belsőleg gyomor- és nyombélfekély elleni, emésztésjavító és gyomorerősítő gyógyteák és különféle készítmények (pl. vizes-alkoholos kivonatok) formájában; külsőleg reuma, kimerültség és perifériás vérellátási zavarok esetén fürdőkeverékek és bedörzsölőszerek alkotórészeként. Fürdőkben javasolt mennyiség: 100 g/20 liter víz.

Ajánlott napi adag:
4-6 g gyökértörzs, illetve azzal egyenértékű kivonat.

Nemkívánt hatás, ellenjavallat, figyelmeztetés:
az ázsiai populációkból származó drog a magas cisz-izoazaron tartalma miatt nem használható! A cisz-izoazaronban gazdag illóolaj az aromaterápiában se belsőleg, se külsőleg nem alkalmazható!

Megjegyzések:
a gyökértörzs és a gyökerek aromás, keserű ízét a likőriparban aperitif italok előállításánál hasznosítják. A földalatti részekből (ritkábban a levelekből is) készült illóolajat fás illatú és keleti típusú parfümök készítésére, valamint haj- és fogápolószerek előállításához használják. A hallucinogén hatású illóolaj-alkotórésztől mentes észak-amerikai populációkból (A. calamus var. americanus Wullf) gyűjtött levelet és a leveles hajtást az őshonos indiánok salátaként fogyasztják. Az illóolaj belsőleges alkalmazása óvatosságot igényel, öngyógyításban nem ajánlott.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank