Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Olajfa leírása, hatása (Olea europaea L.)

Olajfa

Olajfafélék családja
Oleaceae

népi neve
oliva

angol neve
Olive

német neve
Ölbaum

Leírás és előfordulás:
terebélyes, gömbölyded koronájú, 15 méter magasra is megnövő örökzöld fa vagy nagy bokor. Nagy kort is megélő növény, vastag, szürke törzse öregkorban üreges, lyukacsos, csavarodott, kérge finoman repedezett. A levelek lándzsásak, 2-8 cm hosszúak, felül sötét szürkészöldek, fonákjuk szürkés, a hajtásokkal együtt apró ezüstös pikkelyekkel borítottak. Kis bugákban nyíló sárgás virágaik nem feltűnőek, 1-4 cm hosszú, ovális termései barnára vagy feketére érnek. Igen ősi kultúrnövény, a Mediterráneumban számtalan fajtáját termesztik. A főként bokros növésű vad típusa a Földközi-tenger melléki örökzöld erdőkben, száraz, sziklás helyeken mindenfelé nő.

Felhasznált részek, drogok:
levél (Oleae folium) és a termésekből (Oleae fructus) kinyert, natív (szűz)- és finomított zsíros olaj (Olivae oleum virginale, Olivae oleum raffinatum).

Főbb hatóanyagok:
a levélben szekoiridoid-glikozidok (fő alkotórész az oleuropein), a termésben zsíros olaj (olajsav fő alkotórésszel).

Főbb hatóanyagok:
a levélkivonaté antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, enyhe vérnyomáscsökkentő és görcsoldó, a zsíros olajé bőrtápláló, bőrápoló.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
levél [Ph. Hg.VIII. - 01/2005:1878 (2007)], termésből előállított natív zsírosolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2005:0518 (2007)] és finomított zsírosolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1456 (2004), 04/2006:1456 (2007)].

Felhasználások:
a leveleket vérnyomáscsökkentő hatású galenusi és gyári készítményekben, valamint zsíros, pattanásos bőr ápolására alkalmas és dezodoráló kozmetikai készítményekben. A magvakból hidegen préselt olaj fontos összetevője lehet kozmetikai készítményeknek (pl. masszázsolajoknak, bőrápoló krémeknek).

Ajánlott napi adag:
a leveleket tartalmazó készítményeknél a tájékoztatóban megadottak az iránymutatóak. Az E-monográfiában a kellően nem igazolt hatású drogok között szerepel, napi adagja tapasztalati alapon 7-8 g.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
epekő esetén az olaj nagy adagban történő fogyasztása nem ajánlott.

Megjegyzések:
termése és az abból hidegen sajtolt olaj értékes élelmiszeranyagok.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this




Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank