Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Maszlagos nadragulya

Maszlagos nadragulya leírása, hatása (Atropa belladonna L.)

Maszlagos nadragulya

Burgonyafélék családja
Solanaceae

népi neve
szépasszonyfüve, matraguna, mérgescseresznye

angol neve
Deadly Nightshade

német neve
Tollkirsche

Leírás és előfordulás:
évelő növény. Főként a hegy- és dombvidékek, bükkösök és gyertyános tölgyesek növénye, ahol vágásokban és erdőszéleken társulásalkotó faj. Karó alakú gyökere 30-50 cm hosszú, 2-3 ujjnyi vastag, kívül szürkésbarna, belül piszkosfehér, húsos, kesernyés ízű. Szára 50-200 cm magasra növő, elágazó. A levelek a szár alsó részén szórtan, a felső részén párosával helyezkednek el. A szár alján lévő levelek nyelesek, míg a felsők a levélalapnál nyélbe keskenyedők vagy ülők. A levelek hossza elérheti a 20 cm-t, ellipszis vagy tojásdad alakúak, csúcsuk kihegyezett, szélük ép. Az 1-1,5 cm hosszú, korsó alakú virágok a levelek hónaljában hosszú kocsányon csüngenek, piszkos ibolyáskék színűek, június-augusztusban nyílnak. Termésük édeskés ízű, fényes fekete bogyó.

Felhasznált részek, drogok:
a gyökér (Belladonnae radix) és a levél (Belladonnae folium).

Főbb hatóanyagok:
tropánvázas alkaloidok (gyökérben 0,3-0,9%, levélben 0,3-0,6%; főbb alkaloidok: hioszciamin, atropin, szkopolamin), cserzőanyagok és flavonoidok.

Főbb hatások:
az atropin pupillatágító és simaizomgörcs-oldó. Emellett a szkopolaminnal együtt hányinger és hányáscsillapító.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
levél [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:0221 (2004)], standardizált levélpor [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:0222 (2004)], standardizált belladonnalevél tinktúra [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:1812 (2004)], standardizált levél száraz kivonat [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:1294 (2004)].

Előfordulás vénymintagyűjteményben:
Pulvis antidoloricus, Pulvis purgativus cum belladonna, Suppositorium contra nodum, Suppositorium spasmolyticum (FoNo VII. - 2003).

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (levél, gyökér - 1985).

Felhasználások:
a drogokat és kivonatokat, illetve az atropin-származékokat tartalmazó készítményeket gyomor- és bél, valamint epeúti görcsök és gyomorfekély kezelésére. A kozmetikaiparban nem használják.

Ajánlott napi adag:
gyökérből 0,1-0,4 g, standardizált levélporból 0,05-0,1 g, levélből készült standardizált tinktúrából 0,5-2,0 g.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a növény valamennyi része, különösen az édeskés termése erősen mérgező (2-5 szem elfogyasztása már halálos lehet), háziszerként ezért a növény semelyik része sem használható! A nadragulya alkaloidjai fokozhatják a triciklusos antidepresszánsok, az amantidin és a kinidin antikolinerg hatásait. Szívritmuszavar, elégtelen vizeletűrítéssel járó jóindulatú prosztatmegnagyobbodás, glaukóma, tüdőödéma, gyomor-bélrendszeri szűkület, illetve megacolon esetén ellenjavallt a drogok és készítményeik alkalmazása.

Megjegyzések:
a nadragulya nem tévesztendő össze az Északi-Középhegység bükköseiben élő, ugyancsak erős hatású, védett növénnyel, a krajnai farkasbogyóval (Scopolia carniolica Jacq.).

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr thisReklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank