Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kukorica leírása, hatása (Zea mays L.)

Kukorica

Pázsitfűfélék családja
Poaceae

népi neve
törökbúza, málé, tengeri

angol neve
Corn

német neve
Mais

Leírás és előfordulás:
egyéves, széllel porzódó növény. Erős gyökérzete 200-300 cm mélyen hatol a talajba. Őszre elfásodó szára kórós, tömött és vastag, eléri a 3 méteres magasságot is. Egylaki, váltivarú növény. Először porzós virágzata nyílik ki a hajtás csúcsán (címer), majd a címerek megjelenését követő néhány napon belül a szár közepe táján, a levelek hónaljában nyílik ki a kukorica torzsavirágzata is. Ez utóbbinak jellegzetessége a 15-75 cm hosszúságot is elérő bibeszál (kukoricahaj, kukoricabajusz) és a virágzatot borító zöld fellevél. A kukorica szemtermése színre, formára egyaránt változatos. Ősalakjának hazája Közép-Amerika.

Felhasznált részek, drogok:
a bibeszál (Maydis stigma), a szemtermések csírájából hidegen préseléssel kinyert és finomított zsíros olaj (Maydis oleum raffinatum), valamint a szemtermésekből kinyert keményítő (Maydis amylum).

Főbb hatóanyagok:
a bibeszálban flavonoidok, illóolaj, nyálkaanyagok, cserzőanyagok, kálium és zsíros olaj; a kukoricacsírában főként zsíros olaj (linolsav- és olajsav észter fő alkotórészekkel) és fitoszterolok.

Főbb hatások:
a bibeszálé vizelethajtó és gyulladáscsökkentő; a csíraolajé bőrápoló, bőrtápláló.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
magból előállított keményítő [Ph. Hg.VIII. - 01/2003:0344 (2004)] és a finomított zsírosolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1344 (2004)].

Felhasználások:
a bibeszálat vizelési panaszok, húgyúti megbetegedések (húgyhólyag-gyulladás, vesehomok- és vesekőképződés) és reumás kórfolyamatok kiegészítő kezelésére, illetve a salaktalanító és testsúlycsökkentő kúrákra szánt teakeverékek összetevőjeként; a kukoricacsíra-olajat kozmetikai készítmények alkotórészeként; a kukoricakeményítőt gyógyszertechnológiai segédanyagként.

Ajánlott napi adag:
10-15 g, illetve azzal egyenértékű kivonat.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánatos hatásai és interakciói nem ismertek.

Megjegyzések:
a kukoricacsíraolaj értékes és egészséges élelmiszer, amit saláták, majonézek és egyéb ételek készítéséhez, valmint főzéshez egyaránt használhatunk.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr thisReklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank