Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Keserűnarancs

Keserűnarancs leírása, hatása (Citrus auranthium L. [syn.: C. auranthium L. subsp. amara Engl., C. vulgaris Risso])

Keserűnarancs

Rutafélék családja
Rubiaceae

népi neve
keserű narancs

angol neve
Bitter Orange

német neve
Pomeranze

Leírás és előfordulás:
5-10 m magas, tövises ágú fa. Levelei szélesen-elliptikusak, 7,5-10 cm hosszúak. Illatos fehér virágaik a levelek hónaljában magánosan vagy többesével állnak. A 7-10 cm átmérőjű, savanykás ízű, sokmagvú, éretten narancsvörös színű terméseik egyenetlen felületűek, a héjuk vastag. India észak-keleti vidékén és Kína déli részein honos.

Felhasznált részek, drogok:
az érett gyümölcs fehér szivacsos szövetétől részben megfosztott, szárított epikarpiuma és mezokarpiuma (Auranthii amari epicarpium et mesocarpium), az epi- és mezokarpiumból előállított tinktúra (Auranthii amari epicarpii et mesocarpii tinctura), a virág (Aurantii amari flos) és a friss virágaiból vízgőzdesztillálással előállított illóolaj (Neroli aetheroleum). Az említett keserű narancs drogok mellett az édes narancsfa [Citrus sinensis (L.) Osbeck., syn.: C. auranthium L. var. dulcis L.] gyümölcsének friss héjából hidegen préseléssel előállított olaj (Auranthii dulcis aetheroleum) is hivatalos a gyógyszerkönyvünkben.

Főbb hatóanyagok:
a terméshéjban illóolaj (0,2-0,5%, limonén fő alkotórésszel), keserűanyagok, flavonoidok és kumarinok; az éretlen termésben az illóolaj és keserűanyagok; a virágban illóolaj (linalool és linalil-antranilát főbb összetevőkkel).

Főbb hatások:
a virág enyhe nyugtató, illetve alvást elősegítő; a terméshéj és az éretlen termés étvágy- és emésztésjavító, illetve roboráló; a virág illóolaja nyugtató, a leveles hajtásból készült 'petitgrain olaj' fertőtlenítő és idegrendszeri tonizáló, a terméshéj olaja fertőtlenítő és nyugtató.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
epi- és mezokarpium [Ph. Hg. VIII. 01/2002:1603 (2004)], epi- és mezokarpium tinktúra [Ph. Hg. VIII. 01/2002:1604 (2004)], virág [Ph. Eur. 6. - 1810 (2008)] és virág illóolaj [Ph. Hg. VIII. 01/2002:1175 (2004), 01/2005:1175 (2007)].

Előfordulás vénymintagyűjteményben:
Gutta stomachica, Species valerianae composita, Tinctura amara (FoNo VII. - 2003).

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (édesnarancs terméshéj -1990).

Felhasználások:
a virágot nyugtató teakeverékek és különféle készítmények alkotórészeként, a terméshéjból készült kivonatokat étvágytalanság és emésztési zavarok kezelésére; az illóolajokat nyugtató, fertőtlenítő és hangulatjavító légtér illatosítók, valamint kozmetikai készítmények (fürdőkészítmények, masszázsolajok) összetevőjeként és parfümök illatanyagaként. Ez utóbbi célokra használják a leveles és alkalmanként apró zöld terméseket is tartalmazó hajtásokból készült petitgrain illóolajat is (Aetheroleum petitgrain).

Ajánlott napi adag:
terméshéjből 4-6 g, virágból 2-4 g, illetve ezekkel egyenértékű kivonatok.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a kéreg és a kéregből készített kivonatok alkalmazása gyomor- és nyombélfekély esetén ellenjavallt. A hidegen préseléssel kinyert narancshéjolaj a kumarinok miatt allergiás (fototoxikus) bőrreakciókat válthat ki.

Megjegyzések:
a keserűnarancs éretlen terméseiből és héjából készült kivonatokat és párlatokat különféle likőrök és italok előállításhoz vezető- és kiegészítő ízként egyaránt felhasználják, elsősorban a narancsos jelleg kidomborítására. Az édesnarancs levelének, illetve virágainak kivonatát narancsos jellegű, illetve édes és félkeserű likőrök ízkiegészítésére használják.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr thisReklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank