Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kakaó leírása, hatása (Theobroma cacao L.)

Kakaó

Kakaófafélék családja
Sterculiaceae

népi neve
kakaófa

angol neve
Cacao

német neve
Kakaobaum

Leírás és előfordulás:
vastag törzsű örökzöld fa. Magassága elérheti a 10 métert, azonban a termések könnyebb leszedése érdekében úgy metszik meg a fákat, hogy ne haladja meg a 4,5-6 métert. A fák rendszerint 5 éves kortól kezdenek virágozni, illetve termést érlelni. Levelei 15-20 cm hosszúak, bőrszerűek, az idősebb ágakon vagy a fa törzsén megjelenő virágok aprók, fürtökbe rendeződtek, színük fehér, sárga vagy rózsaszínű. Az ellipszis alakú, rögbilabdára emlékeztető termései kb. 30 cm hosszúak és 10 cm átmérőjűek, felületük sima vagy bordázott, színük piros, sárga, lilás vagy barnás színű lehet. A kemény kérgű, bőrszerű terméseik belül húsosak és savanykás-kesernyés ízűek. A terméshúsba ágyazott magvak (a kakaóbabok) öt sorba rendeződnek, számuk elérheti a 60-at. A fehér vagy rózsaszínes-barnás magvakat lilássárga héj (a szarkoteszta) borítja.

Felhasznált részek, drogok:
elsősorban a magvakból kinyert, szilárd állományú zsíros olaj, amit kakaóvaj néven ismerünk (Theobromae butyrum /oleum/, Cacao oleum, Cacao butyrum), valamint az egész és a porított mag (Cacao semen, Cacao pulvis), a magot borító héj (Cacao testes), a kéreg (Cacao cortex) és a kakaópaszta (Theobromae cacao).

Főbb hatóanyagok:
a zsíros olajban palmitinsav-, sztearinsav- és olajsav észter, a magvakban polifenol-vegyületek, a kéregben cserzőanyagok.

Főbb hatások:
a zsíros olaj bőrápoló és bőrtápláló.

Felhasználások:
kozmetikai- és gyógyszerkészítmények (pl. kúpok) vivő- és alapanyagaként. Újabban a magas polifenol tartalmának köszönhetően a magkivonatok antioxidáns hatásait is gyakran említik.

Ajánlott napi adag:
a feldolgozott forrásokban nincs megadva.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánt hatásai nem ismertek.

Megjegyzések:
a likőriparban kakaó és csokoládé típusú likőrökhöz használják a kakaóporból készült kivonatot.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this



Reklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank