Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Fehérmustár

Fehérmustár leírása, hatása (Sinapis alba L.)

Fehérmustár

Keresztesvirágúak családja
Brassicaceae

népi neve
angol mustár

angol neve
White Mustard

német neve
Weißer Senf

Sinapis alba L. - fehérmustár (Keresztesvirágúak családja - Brassicaceae)

Leírás és előfordulás: egyéves növény. Gyökere vékony, karószerű, gyéren elágazó. Szára hengeres, magassága 50-80 cm, dúsan elágazó. Levelei szórtan helyezkednek el a száron, szárnyasan hasogatottak vagy szeldeltek. Aranysárga, négyszirmú virágai sátorozó fürtbe rendeződnek. Termése 2-4 cm hosszú, 3-4 mm vastag becő, a virágzati tengelytől 90ş-os szögben áll el és szőrözött. Egy-egy becőben 3-6 darab gömbölyded, sárga színű mag található, melyek átmérője 2-3 mm. Őshazája a Földközi-tenger vidéke és Nyugat-Ázsia.

Felhasznált részek, drogok: a mag (Sinapis albae semen) és a belőle kinyert zsíros olaj (Sinapis oleum).

Főbb hatóanyagok: a magban mustárglikozidok (legfontosabb a szinalbin), illóolaj, zsíros olaj és nyálkaanyagok, a zsíros olaj fontosabb zsírsav összetevői az olajsav-, a linolsav-, és az erukasav.

Főbb hatásai: a magvaké enyhe hashajtó és bőrvörösítő.

Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (mag - 1990).

Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: magját kúraszerűen, bőséges folyadékfogyasztás mellett, egészben lenyelve székrekedés megszüntetésére; külsőleg reumatikus és neuralgiás fájdalmak kezelésére pépes borogatás formájában, illetve szeszes bedörzsölőszerek hatóanyagaként. A zsírosolajat az élelmiszeriparban, valamint kenő- és világítóolajként hasznosítják.

Ajánlott napi adag: a feldolgozott forrásokban nincs megadva.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: külsőleg óvatosan alkalmazandó, mert a nem megfelelő ideig történő alkalmazás esetén a bőrön hólyagokat idézhet elő.

Megjegyzések: hazánkban ugyancsak termesztett mustárfaj a fekete mustár [Brassica nigra (L.) Koch], melynek magjait, illóolajat és zsíros olaját egyaránt értékesítik.

A mustárok (fehér, barna és fekete) magvai régóta ismert és kedvelt, csípős ízű fűszerek, melyeket szívesen használnak savanyúságok eltételénél. Az ecettel, borral, pezsgővel és más fűszerekkel, valamint barna cukorral vagy mézzel is ízesített, sokféle választékban megvásárolható mustárokat húsételek ízesítésére és emésztésük elősegítésére is használják.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr thisReklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank