Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Fahéjfák leírása, hatása (Cinnamomum spp.)

Fahéjfák

Babérfélék családja
Lauraceae

népi neve
fahéj, fahaj

angol neve
Cassia

német neve
Zimt

Leírás és előfordulás:
kisebb termetű, dúsan ágas, örökzöld fák. A ceyloni vagy valódi fahéj (Cinnamomum verum Presl., syn.: Cinnamomum zeylanicum Bl.) Dél-Indiában és Ceylonon, a kasszia vagy kínai fahéj (C. aromaticum Nees, syn.: C. cassia Blume) pedig Dél-Kínában és Burmában őshonos. A fahéjfák magassága termesztésben rendszerint 3-4 m. Leveleik bőrneműek, 10-18 cm hosszúak, lándzsásak, hosszúkásak, kihegyezettek, sötétzöld színűek, kopaszok. A ceyloni fahéj fiatalabb ágainak nemcsak a külső, hanem a vörösesbarna, fahéjszínű, papírszerű belső kérgét is gyűjtik, ez szolgáltatja a kitűnő minőségű valódi fahéjat. A kasszia fahéj kérge a valódi fahéjnál gyengébb minőségű és olcsóbb, azt helyettesítik vele.

Felhasznált részek, drogok:
a ceyloni fahéj kéreg (Cinnamomi cortex), a ceyloni fahéjfa kérgéből és leveléből vízgőzdesztillációval előállított illóolaj (Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum, Cinnamomi zeylanici folii aetheroleum), a kasszia fahéj kéreg illóolaj (Cinnamomi cassiae aetheroleum), valamint a ceyloni fahéj kérgéből előállított tinktúra (Cinnamomi corticis tinctura).

Főbb hatóanyagok:
illóolajok (fahéjaldehid fő alkotórésszel) és cserzőanyagok.

Főbb hatások:
a kéreg antimikrobiális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító; az illóolaj antimikrobiális.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
kasszia fahéjfa illóolaj [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:1496 (2004)], ceyloni fahéjkéreg [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:0387 (2004)], ceyloni fahéjfakéreg illóolaj [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:1501 (2004)], ceyloni fahéjlevél-illóolaj [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:1608 (2004)], ceyloni fahéjkéreg-tinktúra - [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:1819 (2004)].

Előfordulás vénymintagyűjteményben:
Gutta stomachica (FoNo VII. - 2003).

Előfordulás növényértékelő monográfiákban:
E-monográfia (ágkéreg - 1990), ESCOP - monográfia (ceyloni fahéj ágkérge - 2003), WHO - monográfia (ágkéreg - 1999).

Felhasználások:
a kérgeket étvágy- és emésztésjavító, gyomorerősítő, illetve a szájüreg gyulladásos folyamatainak kezelésére szánt készítmények alkotórészeként; az illóolajat ízjavítóként, illetve aromás tinktúrák, szájápoló és egyéb kozmetikai készítmények összetevőjeként.

Ajánlott napi adag:
kéregből 2-4 g, illóolajból 50-200 mg.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
az illóolaj alkalmazásakor a bőrön és nyálkahártyán allergiás reakciók fordulhatnak elő a jelentős mennyiségű és közepesen irritáló és bőrérzékenyítő fahéjaldehidnek köszönhetően.

Megjegyzések:
a fahéjfák kérgének pora elsősorban édességek fontos ízanyaga, emellett levesek (pl. paradicsom) és húsételek (pl. baromfi) ízesítésére is használják. A likőriparban az említett fahéjfák kérgeinek finom zamatú kivonatát (a ceyloni fahéjkéregnek a párlatát is) és illóolajait sokféle likőr előállításához használják fel.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this



Reklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank