Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Dió leírása, hatása (Juglans regia L)

Dió

Diófafélék családja
Juglandaceae

népi neve
diófa, fás dió

angol neve
Walnut

német neve
Walnuß

Leírás és előfordulás:
8-15 m magas fa. Világosszürke, idős korban repedezett kéreggel. Levelei összetettek, 25-35 cm hosszúak, rendszerint 5-9 hosszúkás tojásdad vagy elliptikus, épszélű levélkéből állnak. Sötétzöld porzós barkái 8-12 cm hosszúak, a kettesével-ötösével álló, a hajtások csúcsain megjelenő termős virágai fehérek. A virágok április-májusban nyílnak. Termése gömbölyded, csonthéjas. Délkelet- Európában, Nyugat- és Közép- Ázsiában honos.

Felhasznált részek, drogok:
a levél (Juglandis folium), a termés zöld héja vagy kopácsa (Juglandis pericarpium nucum), a termés csonthéján belüli válaszfal (Juglandis nucum dissepimentum) és a magból hideg préseléssel kinyert zsíros olaj (Juglandis oleum).

Főbb hatóanyagok:
a levélben a cserzőanyagok, naftokinonok (főként juglon és hidrojuglon), flavonoidok, illóolaj és C-vitamin; a húsos termésfalban és a csonthéjas termés válaszfalában cserzőanyagok és naftokinon vegyületek; a magolajban telítetlen zsírsavészterek (fontosabbak a linolsav- és az olajsavészter).

Főbb hatások:
a levélnek, kopácsnak és válaszfalnak antibakteriális, fertőtlenítő és összehúzó, a magolajnak érelmeszesedésgátló és bőrtápláló.

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (levél -1990).

Felhasználások:
a levelet, ritkábban a terméshéjat és a belső válaszfalat hasmenések megszüntetésére szánt teakeverékek alkotórészeként, illetve akne, ekcéma és szájüregi gyulladások kezelésére alkalmas összetételekben; a zsíros olajat az érelmeszesedés kiegészítő kezelésére, valamint kozmetikai készítmények vivőanyagaként.

Ajánlott napi adag:
levélből 2-4 g, illetve azzal egyenértékű kivonat.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánt hatásai nem ismertek.

Megjegyzések:
a likőriparban levelét és az éretlen (kötőtűvel még átszúrható) termését egyaránt használják. A levelekből és az éretlen termésekből készült kivonat az alacsonyabb szárazanyag-tartalmú likőrök teltségének, érettségének kiemelésére alkalmas, a termésekből készült párlat viszont az édes italok minőségét javítja fel.


Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this




Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank