Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Bors leírása, hatása (Piper nigrum L.)

Bors

Borsfélék családja
Piperaceae

népi neve
feketebors

angol neve
Black Pepper

német neve
Pfeffer, Schwarzer

Leírás és előfordulás:
évelő, fásszárú futónövény. Szórtállású levelei szív alakúak, hegyes csúcsúak. Csonthéjas, 3-6 mm átmérőjű termései éréskor megfeketednek. Őshazája India.

Felhasznált részek, drogok:
a zöld és a fermentált termés (Piperis albi fructus, Piperis nigri fructus) és az éretlenül gyűjtött termésből vízgőzdesztillációval előállított illóolaj (Piperis aetheroleum).

Főbb hatóanyagai:
illóolaj (1,5-3,5%, limonén, delta-karén, alfa-pinén, béta-karofillén és szabinén főbb alkotórészekkel).

Főbb hatások:
antimikrobiális, bőrvörösítő, fájdalomcsillapító és tonizáló.

Felhasználások:
terméseit emésztésjavító, szélhajtó hatású összetételekben; az illóolajat izomtónus-zavarok helyreállítására, izom- és izületi fájdalmak csökkentésére bedörzsölőszerek, krémek és masszázsolajok alkotórészeként, lakóterek és szobák levegőjének fertőtlenítésére, valamint kozmetikai készítmények és parfümök illatösszetevőjeként.

Ajánlott napi adag:
a feldolgozott forrásokban nincs megadva.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
csípős anyagokat tartalmazó kivonatai nagyobb adagban bőrvörösítő (bőrégétő) hatásúak.

Megjegyzések:
a zöld és a fermentált, fekete borsot fűszerként használják. Egyike a legismertebb és a paprikával együtt legáltalánosabban használt fűszereinknek, amit főként levesek és húsok ízesítésére, csípőssé tételére használunk. Különféle fűszerkeverékeknek is gyakori összetevője.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this




INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK