Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Articsóka leírása, hatása (Cynara scolymus L.)

Articsóka

Fészkesvirágzatúak
Asteraceae

népi neve
articsóka, olaszparéj

angol neve
Artichoke

német neve
Artischoke

Leírás és előfordulás: lágyszárú, évelő növény. Gyökere vastag, húsos. A vetés évében rendszerint szárnyasan tagolt, húsos nyelű, 40-80 cm hosszú tőleveleket fejleszt, melyek fonákja ezüstös. A 150-200 cm magasra növő, elágazó szára a második évben fejlődik ki, melyen ugyancsak hosszú, szárnyas levelek fejlődnek. Az elágazások végén találhatók a 10 cm-es átmérőt is elérő, igen dekoratív fészekvirágzatok. A fészekpikkelyek vastagok, húsosak, a virágok színe lilás. Őshazája a Földközi-tenger környéke.

Felhasznált részek, drogok: a levél (Cynarae folium).

Főbb hatóanyagok: kávé- és kínasav-észterek (például a cinarin és a klorogénsav), flavonoidok, szeszkviterpén-laktonok (pl. cianopikrin), illetve guajalonid típusú keserűanyagok.

Főbb hatások: a levélkivonatoknak epetermelést fokozó, az epét hígabban folyóvá tevő, az epehólyag és az epeutak összehúzódását fokozó, májvédő és a májsejtek regenerálódását elősegítő, a vér koleszterinszintjét csökkentő, vizelethajtó, sóürítést fokozó és antibakteriális.

Előfordulás gyógyszerkönyvben: levél [Ph. Hg.VIII. - 07/2006:1866 (2007), Ph. Eur. 6. - 1866 (2008)].

Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (levél -1988,1990); ESCOP - monográfia (levél – 2003), ESCOP – monográfia (levél – 2009).

Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: az epe termelésének és normális összetételének fenntartására; atóniás epehólyag, krónikus epebántalmak, emésztési panaszok, alkohol és egyéb méreganyagok okozta májrendellenességek, valamint izületi bántalmak kezelésére, illetve a vér kórosan megnövekedett zsírtartalmának csökkentésére, levélkivonatok és készítmények formájában.

Ajánlott napi adag: 6-9 g levél, illetve azzal egyenértékű kivonat.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: tartósabb használatakor enyhe mértékű hasmenés és gyomor-bélrendszeri panaszok fordulhatnak elő. Epekövesség esetén fokozott óvatosság szükséges az alkalmazásakor. A levelekben lévő szeszkviterpén-lakton vegyületek potenciális allergénként jöhetnek számításba abban az esetben ha valakinek ismert Asteraceae allergiája van.

Megjegyzések: a mediterrán konyhaművészetben sokféle formában használják fel a virágzati kezdeményeket.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank