Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Q-láz tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Q-láz
BNO kód:
A78
A betegség lényege:
A betegség, egy baktérium okozta heveny vagy idült fertőző megbetegedés, ami fejfájással, köhögéssel, levertséggel, hasi fájdalommal jár. A baktérium kecskék, juhok, szarvasmarhák kórokozója, a megbetegedés ezen állatokkal foglalkozók körében fordulhat elő. Magyarországon 1988-ban 10 esetet jelentettek.
A betegség oka:
A betegség oka, egy baktérium (Coxiella burnetii) okozta fertőzés. A fertőzés baktérium kecskék, juhok, szarvasmarhákkal foglalkozók körében fordulhat elő (állatgondozók, állatorvosok, vágóhídi munkások. A tehenekből és a kecskékből elsősorban a tejjel választódik ki a baktérium, juhok esetén a tejjel, méhlepénnyel és széklettel. A fertőzött por, és a szövetek a légutakon keresztül terjednek. Emberről emberre terjedés nem fordul elő.
A betegség tünetei:
A betegség lappangási ideje 1-3 hét. A lappangási idő után láz, fejfájás, elesettség, izomfájdalmak jelentkeznek, néha köpet nélküli köhögés, hasi fájdalmak, vagy sárgaság kíséri. A betegség lehet elhúzódó, de heveny is.
Elvégezhető vizsgálatok:
A betegséget a beteg tünetei, orvosi vizsgálat, mellkas röntgen-, tenyésztéses- és a vér vizsgálata segítségével diagnosztizálhatják.
A betegség várható kezelése:
A betegség kezelésében fontos a megelőzés. A betegeknek adni antibiotikumot adnak, ami lerövidíti a lefolyást és csökkenti a panaszokat, de nem minden esetben szünteti meg a fertőzést. Szívbelhártya gyulladás kialakulásakor az antibiotikus kezelést évekig alkalmazhatják, és szóba jön műbillentyű beültetése.
Javaslatok:
A betegség megelőzésében fontos az állatállomány fertőzöttségének kimutatása és ennek kezelése. A porokkal történő kapcsolat csökkentése, a tej pasteurizálása. Az érintett dolgozók oltása védő hatásúnak látszik.
A betegség várható lefolyása:
A betegség szövődménye lehet: szívbelhártya-gyulladás, és agyi tünetek. A betegség időben elkezdett antibiotikum adásával kezelhető, de maradandó károsodással is járhat.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Felnőttkori fertőző betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank