Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Idiopátiás trombocitopéniás purpura

Idiopátiás trombocitopéniás purpura tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Idiopathias thrombocytopeniás purpura
BNO kód:
D6930
A betegség lényege:
A betegségben a vérlemezkék (trombociták) száma csökken. A vérlemezkéknek, a véralvadásban van fontos szerepük. Ezért a vérlemezkék számának jelentős csökkenése vérzékenységhez vezet, bőrvérzések (purpurák) alakulhatnak ki. Gyermekeknél alakulhat ki vírusos megbetegedést követően és rendszerint magától gyógyul. A felnőttkori forma ezzel szemben idült betegség, és ritkán előzi meg vírusfertőzés.
A betegség oka:
Autóimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere, amely megvédi a szervezetet a betegségektől, felismeri és elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, idegen anyagokat, sejteket, hibásan működik. Ebben az esetben a szervezet saját sejtjét, a vérlemezkéket tekinti idegennek. A trombocita-pusztulás elsődleges helye a lép.
A betegség tünetei:
A betegek közérzete jó, nem lázasak, kezdeti tünet a nyálkahártya, és a bőrön kialakult vérzések. Jelentkezhet orrvérzés, szájüregi vérzés, nőgyógyászati vérzés formájában.
Elvégezhető vizsgálatok:
A betegség diagnózisának felállításához rendszerint vér- és esetleg csontvelő- vizsgálatot kérhet az orvos. A beteget kikérdezik gyógyszereiről, ugyanis a trombocitaszám csökkenését bizonyos gyógyszerek is okozhatják.
A betegség várható kezelése:
A legtöbb beteg kezelést igényel, ami rendszerint hosszabb ideig tartó gyógyszer szedést jelenthet. A kezelés szteroid tartalmú gyógyszer szedését jelenti. A gyógyszert különböző dózisban kell szedni, a beteg állapotának megfelelően. A betegnek tehát pontosan követnie kell az orvos utasításait a gyógyszer dózisát illetően. Sikeres kezelésnek bizonyul a lép eltávolítása, erre is sor kerülhet. Ha a beteg nem reagál a kezelésre, egyéb gyógyszerek adása is szóba jöhet. A betegség során ritkán az életet veszélyeztető vérzések is felléphetnek, ami sürgős kórházi ellátást igényel.
Javaslatok:
Fontos a betegnek az orvosát minden gyógyszeréről tájékoztatni, mert a gyógyszer szedés is okozhatja a betegséget. A betegeknek fel kell hívni a figyelmét, hogy jelentősebb vérzés esetén azonnal forduljanak orvoshoz (fekete-véres széklet, vérhányás, erőteljes nőgyógyászati vérzés stb.)
A betegség várható lefolyása:
A tünetek javulására jók a kilátások. Életet veszélyeztető vérzés ritkán lép fel (pl. agyvérzés). A beteg állapota általában hullámzó, ezért rendszerint állandó kezelést igényel a betegség.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Csontvelő-mintavétel (Csípőcsont- és sternum punkció)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Autoimmun betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr thisReklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank