Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Szerző: WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.

Manapság már elég sok betegségről felismerték, hogy a háttérben autoimmun folyamat áll. Ilyen az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a Hashimoto thyroiditis, a Basedow-Graves betegség, de továbbra is, főként kötőszöveti betegségekként ismert szisztémás lupus, a Sjögren-szindróma, a rheumatoid arthritis, a dermatomyositis, a polymiositis, szisztémás progressziv szklerózis tartozik ebbe a kategóriába.

Főbb tünetek - Az autoimmun betegségek jellegzetességei

A gyakran változó, egyszer aktív, egyszer remisszióban levő szimmetrikus kisízületi panaszok, melyeket láz, fáradékonyság és fogyás kísér, figyelemfelkeltő lehet. Főleg a kisebb ízületek mellett észlelhetők apró bőr alatti fájdalmas csomók. Ezek főleg rheumatoid arthritisben vannak jelen.

Más megbetegedésben a bőrön kiütések jelennek meg, miközben a szájban a lágy, de kemény szájpadlás nyálkahártyáján fekélyek, herpeszszerű elváltozások vannak jelen. Gyakran figyelhető meg többfajta, egy időben megjelenő bőrtünetek, sokszor napfényre fokozódó vöröses bőrkiütések, melyeket a kis erek gyulladása (vasculitis) kísér.

Ezekkel párhuzamosan vagy társulnak 20 százalékában szempanaszok, kötőhártya-gyulladás, keratoconjunctivitis stb. Hasi panaszok a savós hártyák gyulladása és máj- és lépmegnagyobbodás miatt jelenhet meg. Ez a tünet együttes szisztémás lupusra utal, természetesen a diagnózist laboratóriumi vizsgálatoknak kell alátámasztania. Fontos odafigyelni a szájszárazságra, a különböző nyálkahártyák szárazságára.

A Sjögren-szindróma társulhat más autoimmun betegséghez is, mint rheumathoid arthritis, vagy szisztémás lupus is, de malignus limfómákban vagy myasthenia gravisban is megjelenhet. A könny és nyálmirigyek gyulladás miatt nem termelnek megfelelő váladékot és ez nem védi a szemet és a szájnyálkahártyáját.

A szemben idegentest érzés, égető fájdalom jelentkezhet, a szájszárazság pedig száraz ételek lenyelési nehezítettségében nyilvánulhat meg. Légúti panaszok is kialakulhatnak a Sjögren-szindróma miatt, mert a száraz légúti nyálkahártyák sebezhetőbbek a bakteriális fertőzéssel szemben, mint a normálisan működő légúti laphámsejtek. Orrvérzés, rekedtség, visszatérő fülgyulladás, gyomor- és bélpanaszok hívhatják fel a figyelmet.

A hideg hatására elsápadó ujjak, a Raynaud-szindróma, együttes vasculitisek megjelenése, a bőr elvékonyodása, atrophiája az ízületek környékén sclerodermiára hívják fel a figyelmet. Ehhez társulhatnak a nyelőcső mozgásának lelassulása és nyelési zavarok. Az izomzat és az erek is érintettek lehetnek.
Mikor keressen fel szakorvost?

A felsorolt tünetek, főleg, ha egyediek, általában nem biztos, hogy autoimmun betegség kezdetét jelentik. Ha az említett tünetek együttesen jelennek meg, visszatérő jelleggel, nem igazán javulnak, akkor szakorvoshoz kell fordulni, aki keresni fogja az autoimmun betegségeket.

Forrás: Webbeteg.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Segítséget szeretnék kérni pajzsmirigy betegségemmel kapcsolatban. Jelenleg 17. hetes terhes vagyok, 34 éves, 2005 óta pajzsmirigy alulműködésem van (Hashimoto-thyreoiditis, hypothyreosis) , amelyre kezdetben Euthyrox, most L-Thyroxin 50 µg tablettát szedek. A gyógyszer mennyisége nem változott 2005 óta. Belgyógyász végzettségű kezelőorvosom a pajzsmirigy probléma megoldására gluténmentes diétát javasolt, melynek hatására a korábbiakhoz képest részben rendeződött a pajzsmirigy állapota. A 2016.08.19-én a Semmelweis Egyetem Pentacore Laboratóriumban mért pajzsmirigy értékeim a következők voltak: Érték: Abn referencia tart: TSH Supersens. 3.663 mU/L 0.350 – 4. 940 T3 szabadfrakció 4.30 pmol/L 2.63 – 5.70 T4 szabadfrakció 12.57 pmol/L 9.00 – 23.20 ATPO 204.30 U/mL 0.00 – 63.00 A 2016.08.23-án a Székesfehérvári Szent György Kórházban mért pajzsmirigy értékeim: Érték: Ref. tartomány: TSH 5.57 mIU/l 0.55 – 4.78 T4 szabadfrakció 13.84 pmol/l 11.5 – 22.7 A gluténmentes diétás étkezés mellett a fenti kezelőorvosom a következő vitaminok szedését javasolta, melyet a teherbeesés előtt szedtem és jelenleg is naponta szedek: D vitamin 10.000 NE egy hónapig szeptember 1-től október 1-jéig, utána 5000 NE B Komplex napi 1 db. (Mega B-100, Vitaking) Szelén 100 µg napi 1 db (Vitaking) Cink 30 mg napi 1 db (Vitaking) Beta-Carotin 25000 NE napi 1 db (Vitaking) Vas komplex napi 1 db (Vitaking, Iron All) Magnézium és C-vitamin por formátumban napi 2 x ½ - ½ mokkáskanál 2 dl vízben feloldva. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti pajzsmirigyértékek fényében amennyiben nem növelem meg továbbra sem a pajzsmirigy gyógyszer adagot, árthatok-e a babának, tekintve, hogy a nőgyógyászom a pajzsmirigy gyógyszer növelését javasolja, amíg a belgyógyász kezelőorvosom határozott álláspontja az, hogy amennyiben a T3 és T4 értékek rendben vannak, a babának sem lehet semmi baja, mert az a lényeg, hogy a hormonszintek rendben legyenek, az egyéb pajzsmirigy értékek nincsenek hatással a kisbaba mentális fejlődésére. Köszönöm a Doktornő/Doktor Úr mielőbbi visszajelzését! Köszönettel: Rajkó Ágnes
Kérdező: Agnes1982 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-11-08 11:46:49
Tisztelt Doktornő! Én atóimmun beteg vagyok, aki nevezetesen asztmás reuma artritiszes és pazsmirigy beteg. Kérdésem az lenne hogy mint immnológust megkereshetem e Önt egy teles kivizsgálás reményében? Válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel Bolla Gáborné
Kérdező: bollam Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktornő! Én atóimmun beteg vagyok, aki nevezetesen asztmás reuma artritiszes és pazsmirigy beteg. Kérdésem az lenne hogy mint immnológust megkereshetem e Önt egy teles kivizsgálás reményében? Válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel Bolla Gáborné
Kérdező: bollam Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni a véleményét az alábbi eredménnyel kapcsolatban. A 14 éves fiamat 2013-ban diagnosztizálták autoimmun thyreoiditis-sel. Előtte és ezalatt az idő alatt is fájtak olykor a karjai, lábai. Lúdtalpa is van. Tavaly szeptember óta a bokáját fájlalta, Achilles-ín gyulladása volt, és azóta is nagyon fáj a lába, most már nem csak terhelésre, hanem reggel is, ha felkel. MRI eredménye: " A calcaneusban szinte teljes egészében foltos csontvelő ödéma látszik, legintenzívebb a középső harmadban. Ebben a régióban közepes fokú kontraszthalmozás is van. Az ödéma a T1 súlyozott képeken is azonosítható. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A talus feji részében az alsó felszínhez közel néhány mm-es folyadék jelintenzitású, valószínűleg degeneratív eredetű cysta van. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A synovium nem vaskosabb, kontraszt-halmozást mutat. Az ábrázolt inak jelintenzitása, szélessége rendben. Vélemény: synovitis utaló eltérés nem igazolódott. Kiterjedt csontvelő ödéma a calcanesusban. Gyulladás, Trauma? " Az ortopédus vissza irányított minket az immunológushoz, aki szerint ortopédiai eredetű a probléma. Szeretném megkérdezni, hogy kapcsolódhat e a probléma más autoimmun betegséggel? Köszönöm szépen a segítséget!
Kérdező: korana71 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Szakértő! Szeretném kikérdezni a véleményét. A 14 éves fiamat 2013-ban diagnosztizálták autoimmun thyreoiditis-sel. Előtte és ezalatt az idő alatt is fájtak olykor a karjai, lábai. Lúdtalpa is van. Tavaly szeptember óta a bokáját fájlalta, Achilles-ín gyulladása volt, és azóta is nagyon fáj a lába, most már nem csak terhelésre, hanem reggel is, ha felkel. MRI eredménye: " A calcaneusban szinte teljes egészében foltos csontvelő ödéma látszik, legintenzívebb a középső harmadban. Ebben a régióban közepes fokú kontraszthalmozás is van. Az ödéma a T1 súlyozott képeken is azonosítható. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A talus feji részében az alsó felszínhez közel néhány mm-es folyadék jelintenzitású, valószínűleg degeneratív eredetű cysta van. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A synovium nem vaskosabb, kontraszt-halmozást mutat. Az ábrázolt inak jelintenzitása, szélessége rendben. Vélemény: synovitis utaló eltérés nem igazolódott. Kiterjedt csontvelő ödéma a calcanesusban. Gyulladás, Trauma? " Az ortopédus vissza irányított minket az immunológushoz, aki szerint ortopédiai eredetű a probléma. Köszönöm szépen a segítséget!
Kérdező: korana71 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktornő! Segítséget szeretnék kérni, a panaszaim miatt már teljesen depresziós vagyok. A betegségem kialakulása a következő: Szeptember 5.én jobb combom a térdhajaltnál hirtelen megfájdult, ami nem múlt el éjszaka sem. Másnap napközben teljesen megszűnt, de estére újra előjött, sőt a másik lábam combjába is elkezdődött a fájdalom. Aztán a jobb és bal alkarom is tompán fájni kezdett, két óra múlva pedig hidegrázásom volt, remegtem és belázasodtam (38,9 c). REggelre a láz megszűnt, de az izomfájdalmak megmaradtak. Az alkarom annyira begyulladt, hogy az ujjaimat szinte alig birtam behajlítani, fogni csak nehezen tudtam velük. Ekkor elmentem a háziorvoshoz, aki megvizsgált és egy algopyrin injekció után hazaküldött pihenni. 2 nap múlva visszamentem, hogy továbbra sem szűnt meg az izomfájdalom az alkaromban, ekkor beutalt a neurológushoz. Másnap elmentem az ideggyógyászhoz, aki megvizsgált , megnézte a reflexeimet és minden protokolt amit általánosságban lehet. Azután CK labor-t csináltatott, ami 290-es érték lett. Azt mondta ezzel nem kell foglalkozni,és az izomfájdalom is elmúlik, valószínű coxsackie vírus okozta. 3 nap múlva teljesen elmúltak a panaszaim, aztán 10 nap múlva egy szörnyű hasfájás és hasmenés tört rám, több órán keresztül szenvedtem,vert a víz és majdnem elájultam. Fél nap alatt elmúlt, de 2 napra rá, a jobb bicepszembe jött a furcsa kezdődő erőtlenség érzés. Aztán izomfájdalom, ami újra előjött a combjaimban is. Pont nyaralni voltam, de ahogy hazajöttem visszamentem a neurológushoz, ismét megvizsgált. Mondtam, hogy az eddigiekhez képest volt olyan, hogy rövid hajolgatás után a bal combomat sokkal gyengébbenk éreztem, azután izomfájdalmam lett, izomlázszerű érzés. Valamint újabb tünetek is lettek, apró izomrángások a bal és a jobb combomban, lábszáramban, és a vállaimban, bicepszemben. De a vádlimban, combomban gyakoribb néha percenként, máskor fél óráig semmi. Ezt a véleményt írta: Statusz: az izomzat teriméje megtartott, enyhén balra conv lumb, scoilosis, mozgások terjedelme megtartott ,paresis nincs,a kis- és nagyizületek mozgásterjedelme megtartott, csípő szabad, a combizomzat terméje megtartott, Achilles , Patella refle xélénk, egyenlő, kóros reflex nincs,vgt. és törzsataxia nincs, tarkó szabad, hasbőr reflex élénk, egyenlő, cremaster reflex is. Különböző szervi betegségtől fél, szorong . (ALS és egyéb betegségektől), orientált , kifejezett autoinspekcio Vél: Sem gyöki, sem spinalis tünet . sem izom v. rendszerbetegségre utaló tünet nincs, fóbiás állapota miatt ENG és EMG vizsgálat jön szóba. Szomatoform fájdalomzavar. Azt gondolom, hogy elbagatelizálja a tüneteimet. Abban igaza van, hogy retteg attól, hogy ALS-m van. Ön szerint a testrészeken vándorló izomfájdalom, illetve a testszerte de főleg a combomon és a vádlimon látható érezhető apró rángások lehetnek az ALS-től. Mozgatni a testrészeimet tudom, heti kétszer sportolok, futok és focizok is. Azt is szeretném megkérdezni, hogy ha mondjuk ALS-em van akkor ha egyszer tapasztalok izomerőcsökkenést az később javul vagy az onnantól kezdve állandó és csak romlik? Valamint az ALS-nél az izomlázszerű fájdalom az vándorolhat úgy mint az én esetemben, hogy két-3 nap csak a karjaimban, aztán 2-3 nap a vállaimban, aztán megint a combjaimban? Várom válaszát Köszönettel L
Kérdező: karos Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Kiss T.Mária 2015-10-18 11:54:13
Üdvözletem Doktor úr! Párom morfológiája 3 %-os a spermaképben, kiderült hogy ezt immunológiai eltérés okozza IGA és IGG pozitiv lett Mar teszttel. van erre gyógymód, vagy bármi megoldás, hogy esetleg spontán is teherbe eshessek? vagy ez neki örökre igy marad? van más lehetőségem mint a lombik? van értelem elkezdeni kivizsgáltatni ezt, vagy erre csak az a válasz hogy picsi? sajnos a meddőségi központban sem küldtek semmilyen további vizsgálatra, annyit mondtak hogy lombik javasolt. Tényleg nincs más esélyünk? neki ez örökre igy marad, és csak lombikkal lehet gyereke? köszönöm válaszát!
Kérdező: Jane Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Török Alexander 2015-03-10 08:13:37
Mi az a befűzéses acupunktura,és kinek alyálják?
Kérdező: klara222 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Orvosok, A segitségüket szeretném kérni, 2010ben diagnoszitzáltak nálam PCOt, jelenleg Angliában élek, évente két alkalommal szoktam hazautazni. A legutóbbi vérképem, 2014. 07.30.ai az alábbi eredményeket mutatta, Testoszteron-2,2nmol/L, Prolaktin 292 mU/L, LH-6,3IU/L, FSH-4,5IU/L, glucose- 4,0 mmol/L, TSH- 1,65, fehérvérsejt- 4,12X10X9/L, Haemtocrit- 0,393 L/L, MCH- 32,9pg, MCHC 34,6g/dl, neurophil- 1,85 10x9/.L Kérem segitsenek az értékelésben, valamint javasoljanak milyen további vizsgálatra van szükségem. Tisztelettel, mrst.
Kérdező: mrstechmatech Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Kedves Dr, Úr! Nő! A kérdésem igazán hogy hová forduljak még? Milyen vizsgálatra kellene mennem? Már jó ideje van a problémám a torkommal,mindig vmit érzek,és folyamatosan be van gyulladva. Mintha sose gyógyulna.Az orromból a váladék hátra a torkomon keresztül folyik,és az orrgarat és szájgaratnál látok piros nyálkahártya duzzanatokat állandóan. Voltam már jópár fül orr gégészeten ,nem kapok rá semmit,csak gargalizáljak. Ez nem jön be. OMü ct kis polypoidokat mutatott ki,de nem lényeges azt mondták. Különösebbet nem tudnak. Már tükröztek is,de semmi.Szokott fájni a nyakam is, hátul a nyelvgyöknél is,de ott sem láttak semmit.a füleimbe is kisugárzik a fájdalom.Torokváladék minta eredménye,stapyholcoccus. És néha még elől a nyakam szokott fájniaz áll alatti résztől lefelé az ádámcsutkán keresztül.Nem tudom mitől lehetnek ezek.Nyaki uh csak a pjzsmirigyben találtak egy echoszegény göböt,ami állítólag nem okoz problémát. Egyéb panaszom miatt mint lábzsibbadás,bizsergés,vizsgáltak,és sm re utalható jeleket találtak a koponya mr képen,vmint a gerinc mr en is.Jelenleg ezzel sem csinálnak semmit,mert a vér nem mutatott ki semmit,csak az összes töbi vizsgálat,agyviz vétel. Arra gondolok,hogy esetleg nem e lehet a torokpanaszom is vmi féle autoimmun betegség,vagy allergia. Remélem csak,hogy nem vmi nagyon komoly! Ebben kérném a segítségüket,hova forduljak??
Kérdező: kollat81 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Ph.D. Sándor Peresztegi 2013-07-03 09:46:23
Tisztelt doktornő! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy Ön szerint létezik olyan a mai orvostudományban,hogy egy beteg állapotát fél év elteltével sem tudják megállapítani a bajai bel II. osztályon???!!! szeretnék kérni Öntől a magánrendeléséről szóló árlistát, vagy tájékoztatót annak helyéről,ill folyamatosságáról, a várható eredmények időpontjairól. Igazából édesapámról lenne szó akit februárban vettek fel először a bel II-re és heteken keresztül csak vizsgálgatták, tetőtől talpig mindent megnéztek rajata de semmi eredmény. Az osztályos felvétel oka a folyamatos fogyás,eleinte hányás, erőtlenség.....azóta állítólagosan megállapítottak nála (persze hónapok múltán) egy autóimmun betegséget amit gyógyszerekkel kezdtek kezelni csakhogy nem vált be!! a fogyás folytatódott...a hasmenés nem enyhült a lábai bedagadtak és folyamatosan dagad.egyre gyengébb és erőtlenebb.Ma fordult elő először egy komolyabb rosszullét,összeesett...a mentő bevitte a kórházba és minden kezdődik előről.....nem tudnak mondani semmit....nem találnak semmit...Azt kifelejtettem hogy közben kimetszettek e gy nyirokcsomót a hóna aljából amit felküldtak szegedre szövettanra de az sem mutatott ki semmit. Akkor kérem hol tart most az orvostudomány 2013-ban? belefáradtunk...Ezért kerestem fel Önt mint magánorvos, hátha tud segíteni, kideríteni hogy miért kell ennyit szenvednie???? Válaszát előre is köszönöm! Szántó Gyöngyi tel:0630-565-38-56
Kérdező: gyöngyi0515 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy ha valaki autoimmun beteg, akkor szedhet immunerősítésre homeopátiás szereket, vagy gyógyszereket?
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr Hegedűs Zsolt 2013-05-08 18:02:12
További Autoimmun betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this



Reklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank